22 mai 2015

Moşiile familiei Bibescu-Brâncoveanu

Sâmbătă, 23 mai 2015, de la ora 16:00, la Palatul Mogoșoaia, în Sala Scoarțelor, are loc conferința „Moșiile familiei Bibescu-Brâncoveanu”, ausţinută de istoricul de artă Oana Marinache.

Familiile Bibescu-Basarab Brâncoveanu sunt în secolul al XIX-lea unele dintre cele mai importante proprietare funciare în Țara Românească, domeniile lor întinzându-se mai ales în județele Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea, Buzău, Mehedinți, Ialomița, Prahova, Ilfov, Romanați, Dâmbovița. Cea mai mare parte a patrimoniului funciar provenea din moștenirea domnitorului Constantin Brâncoveanu. Moștenirea brâncovenească este, cu siguranță, cea mai de seamă, atât în ceea ce privește numărul proprietăților, cât și suprafețele uriașe ale moșiilor.

Potrivit studiului elaborat și publicat de Iolanda Țighiliu în 2008, patrimoniul brâncovenesc cuprindea la începutul secolului al XVIII-lea aproximativ 179 proprietăți, dintre care 171 în Țara Românească. O parte dintre acestea vor trece din patrimoniul marelui ban Grigore Brâncoveanu, pe de o parte, Așezămintelor Brâncovenești, Spitalului Brâncovenesc ctitorit de văduva sa, Safta, dar și nepoatelor lor, Elisabeta și Zoe.

Proprietățile vor ajunge apoi în posesia lui Gheorghe Bibescu, prin căsătoria sa cu Zoe Brâncoveanu; după divorțul celor doi, pentru o perioada foarte lungă de timp, între 1844-1892, patrimoniul va fi pus sub o „Epitropie a Averii Doamnei Zoe Brâncoveanu”. În perioada imediat următoare decesului doamnei Zoe, fiii și fiicele Brâncoveanu și Bibescu, prin intermediul experților, vor evalua însemnata ei avere și vor desemna mai multe loturi de proprietăți. Ei vor trage la sorți aceste loturi și, după caz, își vor despăgubi rudele care ar fi primit proprietăți de mai mică valoare.

De-a lungul secolului al XX-lea vom asista la diferite alte tranzacții între nepoții Bibescu, amintim numai moștenirea lăsată vărului său, Constantin Basarab de Brâncoveanu în 1916 de către Alexandru Filipescu, fiul Elizei Bibescu, decedat fără urmași sau vânzarea-cumpărarea din 1911 a moșiei și palatului de la Mogoșoaia de către George-Valentin Bibescu de la verișoara sa, Marie Nicole Darvari, fiica prințului Nicolae Bibescu.

Cercetarea fondului Creditul Funciar Rural a scos la lumină nenumărate planuri de moșii, cărți de hotărnicie și documente de familie despre moșiile Bibescu-Brâncoveanu.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook