25 noiembrie 2014

Medicină şi cultură în vremea lui Brâncoveanu

Muzeul Naţional de Artă al României organizează joi, 27 noiembrie 2014, de la ora 17:30, o nouă conferinţă în cadrul programului Brâncoveanu@MNAR cu tema „Medicină şi cultură în vremea lui Brâncoveanu”, în Galeria de Artă Veche Românească, susţinută de prof. dr. Octavian Buda, vicepreşedinte al Societăţii Române de Istoria Medicinei şi redactor coordonator al Revistei de Medicină Legală.

stema de la Coltea, 1715

Stema de la Colţea (1715)


„Osândit să nu facă politica armelor, Brâncoveanu a făcut marea politică a culturii,” spunea Nicolae Iorga. Domnitor cu o profundă vocaţie umanistă şi diplomat abil, Constantin Brâncoveanu s-a înconjurat de personalităţi de prin rang ale culturii din epoca sa, printre care şi o suită de medici de naţionalităţi diverse, unii devenindu-i sfetnici apropiaţi. Conferinţa propune, aşadar, o discuţie despre personalitatea şi implicarea acestora în activitatea culturală, diplomatică şi filantropică a domnitorului muntean.

Cu această ocazie, în sala dedicată artei brâncoveneşti a Galeriei de Artă Veche Românească este expusă o colecţie de vase de farmacie, de factură italiană, care datează din secolul al XVII-lea. Obiectele vor rămâne în expunere până la jumătatea lunii decembrie.

Accesul se face pe baza unei rezervări prealabile prin e-mail la programari@art.museum.ro sau la telefon 021.3148119. Se plăteşte biletul de intrare în galerie.

Octavian Buda este conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii „Carol Davila” Bucureşti, catedra de Istoria Medicinei, vicepreşedinte al Societăţii Române de Istoria Medicinei şi medic primar psihiatru la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” din Bucureşti. Prof. dr. Octavian Buda este specialist în domeniul istoriei medicinei, psihiatriei, psihanalizei judiciare şi antropologiei psihiatrice şi culturale. A obţinut premii internaţionale şi a publicat numeroase cărţi, studii şi recenzii pe teme din istoria medicinei, atât în ţara cât şi în străinătate.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook