2 martie 2020
„Colecția de Hârtii Importante ale unui Scriitor” conține hârtii și manuscrise vechi, de colecție, cărți cu un puternic caracter documentar ce provin din colecții prestigioase care sunt scoase la licitație, miercuri, 4 martie 2020, ora 19:00, la Galeria Artmark din Palatul Cesianu-Racoviță. Unele exemplare poartă semnătura olografă a autorilor, precum Tudor Arghezi, Nichita Stănescu, Mircea Eliade, Liviu Rebreanu sau Nicolae Labiș, iar altele sunt clasate în patrimoniul național cultural.
Continuare »
Încarc...
Publicat de Veronica Şerbănoiu in Cărţi, Ştiri
1 august 2019
Subiectele schițelor dlui Rebreanu sunt simple și originale. În prima bucată a volumului („Golanii”), asistăm la zbuciumul unui „întreținut” care și-a făcut o carieră din josnicia lui și care, ajungând în pragul bătrâneții, se vede părăsit pentru întâia oară de amanta întâmplătoare care-l hrănește. Tot atât de impresionantă e criza sufletească prin care trece acest tip, țesută din gelozie, tristeță sfâșietoare și spaimă pentru viitor, pe cât sunt de interesante viața pe care o duce și „concepția” lui asupra acestei vieți. Căci tipul filozofează pe alocurea.
Cu această schiță (ca și cu alta, „Culcușul”) dl Rebreanu ne duce într-un mediu neexplorat încă de prozatorii noștri.
Întreținuții aceștia, de speța cea mai de jos, ca Gonea Bobocel, alcătuiesc un fel de breaslă aparte, certată cu morala și aproape întotdeauna și cu legile societății. Pentru ei lumea e împărțită în „șmecheri” și „fraieri”. Șmecherii sunt acei care au înțeles rostul acestei vieți (!), au înțeles adică, din vreme, că trebuie să trăiască fără muncă pe spinarea altora, să tragă chiulul vieții.
Continuare »
Încarc...
Publicat de Veronica Şerbănoiu in Critică literară
14 decembrie 2018
Un text puternic și modern, revelat altfel de un regizor care nu se teme de provocări, „Pădurea spânzuraților”, după romanul lui Liviu Rebreanu, în viziunea lui Radu Afrim, este gata de prima întâlnire cu publicul, sâmbătă 15 decembrie 2018, ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti. Dau viaţă lumii romanului, dar şi universului afrimian actorii Alexandru Potocean (în rolul lui Apostol Bologa), Marius Manole, Richard Bovnoczki, Ciprian Nicula, Raluca Aprodu, Istvan Teglas, Vitalie Bichir, Natalia Călin, Ada Galeș, Florin Călbăjos, Alexandra Sălceanu, Emilian Mârnea, Liviu Popa, Cristian Bota, Alexandru Chindriș, Octavian Voina, Andrei Atabay, Vlad Galer, Flavia Giurgiu, Cosmin Ilie, George Olar, Ciprian Valea, Tiberiu Enache, Silviu Mircescu, Bogdan Iacob, Vlad Ionuț Popescu, şi li se alătură Lenuța Purja și Teodora Purja, două interprete de valoare ale cântecului popular.
Continuare »
Încarc...
Publicat de Veronica Şerbănoiu in Teatru, Ştiri
30 aprilie 2018
A noua ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc se desfășoară între 6-10 iunie 2018 la Iași, care din 2017 a devenit Țara Filmului Răsare, cu reședința numită sugestiv #Cinefilia, este dedicată actorului Victor Rebengiuc. Selecția filmelor din festival este realizată de invitatul special, Victor Rebengiuc, în colaborare cu Ambasadorul SFR, Irina-Margareta Nistor.
Continuare »
Încarc...
Publicat de Veronica Şerbănoiu in Cinema, Ştiri
21 iunie 2017
Vineri, 23 iunie 2017, de la ora 19:30, ARCEN deschide Grădina Interioară a Școlii Centrale din București (Str. Icoanei, nr. 3-5) în ajun de Sânziene, pentru un eveniment dedicat sărbătorii din „miezul verii” care marchează ziua „când se înjumătățește anul și când Soarele joacă pe cer”.
Continuare »
Încarc...
Publicat de Veronica Şerbănoiu in Ştiri
17 martie 2016
România este prezentă la ediția din acest an a Salonului de Carte de la Paris, desfășurată în perioada 17-20 martie 2016, cu un stand și o serie de evenimente organizate de Institutul Cultural Român. Sloganul participării românești la Salon du Livre marchează împlinirea a 100 de ani de la nașterea dadaismului: „On doit admettre de Tzara, nous sommes tous un peu dada”.
Continuare »
Încarc...
Publicat de Veronica Şerbănoiu in Cărţi, Ştiri