18 iulie 2018

Filmele câştigătoare la Filmul de Piatra 2018

A unsprezecea ediție a festivalului de scurt-metraj „Filmul de Piatra” a luat sfârșit, după patru zile cu filme, concerte, masterclass-uri și petreceri de neuitat. Sâmbătă seara, 14 iulie 2018, juriul acestei ediții, format din regizorul Daniel Sandu, actorul Mircea Postelnicu și producătoarea Alina David, alături de directorul festivalului, Andrei Dăscălescu, au dezvăluit cele opt filme câștigătoare ale acestei ediții, alese dintre cele 23 care au făcut parte din competiția oficială a festivalului.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 18 iulie 2013

Teoria teoriilor

Toate teoriile gravitează în jurul principiului conform căruia, desprinsă de obiect și de strategiile de persuasiune la nivel macro, nicio teorie nu este, în esenţă, bună sau rea. Marele avantaj al teoriilor rezidă în comoditatea maselor de a nu încerca să le reprime şi, totodată, în neputinţa acestora de a iniţia transformări în profunzime. Prin urmare, rădăcinile pe care o teorie le adânceşte în conştiinţa întregului vor fi cu atât mai greu de extirpat cu cât lungimea oricărei încrengături va fi mai mare decât răbdarea de-a elibera spaţiul de „vechi” pentru a face loc elementelor noi.

Singurul medicament viabil este timpul. Avem timp, însă nici timpul nu concură la înlăturarea rănilor şi mucegaiurilor pe care o teorie le „câştigă” la „concursul” infailibil al bătrâneţii fenomenelor. El doar îndeplineşte rolul de fermă pentru furnicile aducătoare de hrană. Şi oamenii sacrifică adevărul pentru ceva proaspăt? Fireşte că nu. Ceea ce este „adevărat” eliberează prin încorsetare şi aduce o plăcere artificială, o siguranţă că „un ceva” se îndreaptă cu paşi siguri către „un alt ceva”. Un gând reconfortant în bătaia vântului.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 4 voturi
Încarc...
 24 martie 2011

Spiritul

(Spiritul Crăciunului venise atunci spre mine, cu umbra-i în spinare ca o șubă de eschimos, să îmi spună… Ce-i drept, cu o oarecare întârziere. În fine. Și mi-a spus: )

– Copile, anul acesta ție ți se vor dezvălui trei mari secrete ale omenirii. Vei beneficia de pe urma mea de trei răspunsuri ca trei trunchiuri enorme de copaci pe care le vei tăia, și ale căror bucăți, după ce le vei tăia uniform, cu minuțiozitatea unei femei tinere ajunse la menopauză, le vei arunca, rând pe rând, zi de zi, iarnă de iarnă, de fapt, oricând e atmosfera mai rece și tâmpită în șemineul înțelepciunii. Și îți vor ține de cald aceste răspunsuri, până le vei epuiza înrâurirea, dacă nu ai să ajungi în stare să-ți răspunzi singur la întrebări ce-ți scot creierul din cutia craniană și ți-l frământă cu un făcăleț trecut prin măruntaie de incertitudini.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 5 voturi
Încarc...
 13 decembrie 2010

Îngustia (dialog bezm etic)

Aula Magna. Lumina acelei săli impunătoare se revărsa asupra tocilor încinse, nerăbdătoare şi plictisite în acelaşi timp. Absolvenţii Facultăţii de Limbi Întortocheate aşteptau ca profesorii să-şi facă apariţia, unul câte unul, şi să-şi ţină discursurile pline de emfază la pupitrul ce aducea puţin a Turnul din Pisa. Dintr-o încăpere obscură porneau spre scena improvizată câteva siluete bătrânicioase şi parcă lipsite de orice brumă de interes vizavi de ceremonia aflată în plină desfăşurare. Zgomotul aplauzelor se îmbina atât de bine cu atmosfera încărcată de entuziasm încât păreau rupte dintr-o singură entitate. Îngustia Strâmtan şi Eron Prepondereanu, stând undeva mai în spate, feriţi de urechile fine ale cadrelor didactice, purtau o polemică aprinsă despre nu-ştiu-ce temă de etică profesională privind urmărirea cailor verzi pe pereţi.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 30 voturi
Încarc...
 19 mai 2009

Valuri

ValuriMiercuri, 20 mai 2009, începând cu ora 13:00, are loc în cadrul celui de-al treilea eveniment al „Zilelor HESPERUS” din 2009 – intitulat „Ziua HESPERUS dedicată tineretului” – lansarea volumului de versuri „Valuri”, semnat de Ionuţ Popa, apărut la Editura PROMOTAL. Va vorbi despre volum şi va recita compozitorul şi scriitorul Marin Voican Ghioroiu, căruia i se vor alătura şi alţi invitaţi la eveniment.

Tot în cadrul acestui eveniment, are loc şi prezentarea cărţii „Spre o vară indiană pe I-80. Jurnal american”, semnată de poetul şi profesorul universitar Ioan Iacob.

Evenimentul are loc în Bucureşti, în incinta Colegiului Naţional de Informatică „Tudor Vianu„, din Str. Arhitect I. Mincu, nr. 10, sector 1 (cartierul Ion Mihalache).

Întreaga manifestare are loc sub egida Fundaţiei Culturale „HESPERUS”. Sunt aşteptaţi toţi iubitorii de poezie, de cultură şi frumos în general.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 5 voturi
Încarc...
 20 mai 2008

Interviu cu Ionuţ Popa

Implementarea sistemului de votare pe Citatepedia începe să dea rezultate, pentru a face mai vizibil ceea ce este mai interesant. Publicarea recentă a topurilor pentru autori, bazate în cea mai mare parte pe voturi, a scos deja la iveală o parte din autori cei mai apreciaţi pe Citatepedia. Printre numele mari, deloc surprinzătoare, se găsesc şi cele ale câtorva poeţi şi aforişti tineri, foarte promiţători. Unul dintre acestea este Ionuţ Popa, care deşi este un nume relativ comun, reprezintă pecetea unui scriitor cel puţin remarcabil, al cărui stil nu-i trădează deloc vârsta. Am dorit să aflăm mai multe, aşa că am realizat un interviu, pe care îl prezentăm în continuare.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 7 voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

martie 2024
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii