Interviu cu Ionuţ Popa
Implementarea sistemului de votare pe Citatepedia începe să dea rezultate, pentru a face mai vizibil ceea ce este mai interesant. Publicarea recentă a topurilor pentru autori, bazate în cea mai mare parte pe voturi, a scos deja la iveală o parte din autori cei mai apreciaţi pe Citatepedia. Printre numele mari, deloc surprinzătoare, se găsesc şi cele ale câtorva poeţi şi aforişti tineri, foarte promiţători. Unul dintre acestea este Ionuţ Popa, care deşi este un nume relativ comun, reprezintă pecetea unui scriitor cel puţin remarcabil, al cărui stil nu-i trădează deloc vârsta. Am dorit să aflăm mai multe, aşa că am realizat un interviu, pe care îl prezentăm în continuare.
Citatepedia: Desigur, prima întrebare este cea pe care suntem convinşi că şi-au pus-o mulţi: Cine este Ionuţ Popa?
Ionuţ Popa: Ionuţ Popa sunt eu, un tânăr de 19 ani, student la Facultatea de Management din cadrul Universităţii Româno-Americane din Bucureşti, şi o persoană care-şi trăieşte fiecare emoţie prin poezie.
Citatepedia: Cum a apărut pasiunea de a scrie poezie? Cum a prins atâta vigoare?
Ionuţ Popa: Pasiunea pentru poezie a aparut încă din copilărie, când citeam şi recitam poeziile marilor poeţi cu o imensă plăcere şi satisfacţie. De scris m-am apucat din dorinţă de a-mi transpune cele mai intense trăiri pe hârtie, fără mari pretenţii, la vârsta de 14 ani. Nu am publicat nimic până la vârsta de 17 ani, când am considerat că este cazul ca scrierile mele să fie citite.
Citatepedia: Sunt destul de mulţi cei care scriu poezii, mai ales tineri, preocupare ce este, desigur, îmbucurătoare, poezia fiind şi un mijloc de evoluţie interioară, chiar dacă poeziile nu sunt întotdeauna reuşite. Sunt însă destul de puţini cei care reuşesc să se facă remarcaţi în mod plăcut. Care ar fi cheia ieşirii din mediocritatea creaţiei? Ce face diferenţa?
Ionuţ Popa: Perseverenţa este poate cel mai important aspect în acest domeniu, însă nu crucial, căci dacă ai talent şi nu-ţi ridici scrierea, sentimentul ce se zbate în spatele cuvintelor, la un nivel cât mai ridicat şi mai elaborat, nu vei reuşi niciodată să evoluezi pe plan literar. Prin exerciţiu îţi vei putea depista greşelile şi te vei putea îndrepta către ceea ce se cheamă “artă”. Bineînţeles că fără talent, fără o frământare lăuntrică, fără sentimentul ce te împinge înspre eliberare, oricât de mult ai lucra şi oricât de mult ţi-ai dori să realizezi lucruri remercabile în literatură, vei rămâne, din păcate, în urmă.
Citatepedia: Sonetul pare a fi forma preferată. De ce această structură riguroasă, mai ales în acest prezent dominat de versul alb, fără reguli?
Ionţ Popa: Sonetul este forma de poezie ce m-a fascinat încă de când am descoperit poeţi precum William Shakespeare, Mihai Eminescu şi Vasile Voiculescu, toţi trei având printre operele lor şi această poezie cu formă fixă, sonetul. Personal nu mă simt nicidecum atras de poezia scrisă în vers alb, deşi am câteva scrieri în acest registru, considerând că cel mai bine mă reprezintă forma clasică. Nu spun că pe viitor nu voi “trage” mai mult de curentul postmodernist, ci prefer să las timpul şi emoţiile să decidă pentru mine.
Citatepedia: Este „cool” să fii tânăr poet în ziua de azi?
Ionuţ Popa: În primul rând nu sunt interesat de imaginea favorabilă pe care acest “statut” mi-ar putea-o aduce, iar în al doilea rând nu mă simt deloc “cool”, poezia reprezentând pentru mine o stare, nu un obiect cu care să-mi hrănesc vanitatea. Este adevărat că sunt bucuros când cineva îmi apreciază lucrările, însă prefer să rămân rezervat în privinţa acestui aspect.
Citatepedia: Volumul de debut se numeste „Valuri” si a aparut chiar anul acesta. De ce acest titlu?
Ionuţ Popa: În acea perioadă a vieţii mele, când am scris poeziile din volum, îmi plăcea să le văd asemenea unor valuri ce se izbesc de sufletul cititorului, lasând o impresie de forţă atunci când ele nu reprezentau nimic altceva decât sensibilitate. Asocierea între mişcările ondulatorii ale apelor (valurile) şi ceea ce am dorit să exprim cititorului prin versuri, m-a determinat să-i pun cărţii acest titlu, “Valuri”.
Citatepedia: Care sunt planurile pentru viitor?
Ionuţ Popa: În materie de literatură prefer să las timpul să-mi fie călăuză. Următoarea carte va curpinde, cel mai probabil, două volume de sonete.
Citatepedia: Vom urmări cu interes scrierile semnate „Ionuţ Popa”. Mult succes!
Un interviu excepţional!
Poeziile autorului sunt foarte frumoase,
pline de sensibilitate şi profunzime.
Sincere felicitări!