Votare pe Citatepedia
Citatepedia creşte la dimensiuni monumentale. Deoarece participarea este deschisă tuturor, diversitatea textelor adăugate este cât se poate de largă, iar uneori apar probleme de calitate.
În ceea ce priveşte calitatea, avem un set de criterii minimale, care încercăm să fie cât mai obiective. Când observăm sau când ne este semnalat un text cu probleme, acesta este eliminat din baza de date. Totuşi, când vine vorba despre calitate, este destul de uşor să devii subiectiv. Din experienţă, ceea ce cuiva i se pare prost, altuia i se poate părea bun. Doar un număr mare de opinii poate conduce la un rezultat relativ obiectiv. Soluţia constă într-un sistem de votare, uşor de folosit, astfel încât votul să poată fi exprimat rapid şi comod.
De obicei, sistemele de votare a calităţii constau în atribuirea unui număr de stele. În cazul nostru, aceasta nu este tocmai o soluţie bună. De exemplu, cum poţi compara un citat din Emil Cioran cu unul din Woody Allen? Căruia să îi dai notă mai mare?
După o analiză atentă, am hotărât implementarea pe Citatepedia a unui sistem de votare după 3 criterii: idee, exprimare, ton. Pentru fiecare criteriu, sunt disponibile 5 calificative. Se poate vota pentru unul sau mai multe criterii, după cum consideră fiecare.
După ce numărul de voturi va deveni semnificativ, vom realiza topuri pentru fiecare criteriu, în ambele sensuri. Textele clasate cel mai slab din punct de vedere al ideii şi exprimării, dintr-un număr mare de voturi, vor fi eliminate. De remarcat faptul că, în sine, tonul nu este un criteriu calitativ, ci doar ajută categorisirea. Totuşi, un citat poate avea „idee stupidă”, dar „ton comic” (cum este cazul perlelor), ceea ce îl poate salva de la ştergere.
Poate chiar mai important decât topurile, calificativele vor putea fi folosite pentru a face mai vizibile textele mai bine apreciate (de exemplu, la căutare). Cu cât vor fi exprimate mai multe voturi, cu atât relevanţa va fi mai mare, aşa că nu ezitaţi să votaţi!
În perioada imediat următoare, sistemul mai poate suferi mici ajustări. Cei care au propuneri sau observă o problemă, ne pot scrie prin formularul de contact.
Ideea cu voturile mi se pare buna in principiu, am mai vazut-o si pe alte siteuri straine.
Insa s-ar putea ca unele persoane sa voteze ,,contra,, doar pentru a-i ,,ridica,, pe cei favoriti.
Ideea cu ştergerea unor texte sau citate nu mi se pare tocmai inspirată.
Desigur, s-ar putea ca unii să voteze foarte subiectiv, dar asta va produce rezultate ciudate numai la început. Pe termen lung, când fiecare text va aduna zeci de voturi, astfel de „anomalii” se vor regla natural. Deoarece votarea este simplă, un calificativ mai bun sau mai rău decât ar fi just va produce destul de rapid o reacţie a altor utilizatori. Ca orice date cu valoare statistică, relevanţa stă în numărul părerilor exprimate. Estimez că va dura 6 luni până va deveni cu adevărat interesant.
Ştergerea se aplică doar acolo unde este în mod clar justificată.
e o idee buna si se cere mai multa implicatie pe acest site, pana acum fiecare isi posta textele si asta era tot. Devine tot mai interesant
Nu voi repeta ce-au scris… antevorbitoarele mele: la pozitiv, cât şi negativ – în principiu, sunt de acord. La fel, şi cu observaţiile Dvs., domnule Lucian Velea.
În cazul votării, se confruntă două criterii: gustul artistic (al celui ce votează) şi valoarea (textului în cauză). O judecată de valoare pertinentă presupune că cel care votează este „pe fază” cu textul respectiv.
În rest, nu există decât… impresii de lectură. Care nu au nici o valoare axiologică.
Repet, relevanţa ţine de numărul de voturi. Dacă se dau 100 de voturi, iar 90 nu sunt „pe fază”, înseamnă că textul respectiv are cel puţin o problemă de formă. Un mesaj este esenţial să fie inteligibil. Dacă cineva îmi spune cea mai mare înţelepciune în finlandeză şi nu înţeleg o iotă, ce valoare are?
Însă, oricum, cei care comentează sau votează o fac de obicei la texte cu care rezonează într-un fel (pozitiv sau negativ). Aşa se face că în general sunt la obiect. Cel mai bine se va vedea când vor fi disponibile topurile. Însă mai este până atunci, pentru că trebuie să se adune măcar vreo zece mii de voturi.