După ce a fost lansată la standul României și la standul Die Unabhängigen (Independenții) al Fundației Kurt Wolff în cadrul Târgului de Carte de la Leipzig, antologia de proză românească contemporană „Das Leben wie ein Tortenboden. Neue Rumänische Prosa” („Viața ca un blat de tort”), recent publicată la editura Transit, este prezentată și la sediul ICR Berlin în data de 21 martie 2018, de la ora 19:00. Evenimentul îi are ca invitați pe editorii antologiei, Anke Pfeifer și Daniela Duca, precum și pe scriitorii Adina Rosetti și Bogdan Costin care participă la o discuție cu publicul, moderată de către scriitorul Thomas Martini. Actorul Vlad Chiriac citește fragmentele incluse în antologie din romanele acestora, „Deadline”, respectiv „Cum să faci primul milion”.
Antologia cuprinde texte contemporane de literatură română publicate între 2002 și 2014 de scriitorii Gabriela Adameşteanu, Bogdan Costin, Petru Cimpoesu, Adela Greceanu, Nora Iuga, Dan Lungu, Marin Mălaicu-Hondrari, Ovidiu Nimigean, Ioana Pârvulescu, Marta Petreu, Răzvan Rădulescu, Adina Rosetti, Corina Sabău și Lucian Dan Teodorovici.
Un răspuns oferit de fostul ministru al Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu, la o întrebare a senatorului USR Dan Lungu, arată gradul de subfinanțare a lumii artistice din România și din Iași, în particular, în urma creșterilor salariale din luna februarie a anului 2017. Ministerul Culturii a confirmat speculațiile cu privire la bugetele în scădere ale instituțiilor de cultură ieșene și la lipsa premierelor din stagiunea precedentă: măririle salariale, de aproape 50%, ale personalului artistic, sunt suportate din bugetul deja existent al instituțiilor care nu a mai fost suplimentat.
Senatorul Dan Lungu a precizat că trebuie aduse corecții modului în care se oferă subvenții de la Minister către instituțiile de cultură din țară, pentru ca acestea să poată să performeze, nu doar să supraviețuiască.
Târgul Internațional de Carte de la Londra (London Book Fair), unul dintre cele mai mari evenimente ale industriei mondiale de carte la care România a devenit, de un deceniu, o prezență constantă, se deschide în data de 14 martie 2017. Cea de-a 46-a ediție, desfășurată la Centrul Expoziţional Olympia în perioada 14-16 martie 2017, reunește peste 1500 de expozanți din 57 de țări.
Institutul Cultural Român din Berlin reia seria de proiecții de film „New Romanian Films”, inițiată în anul 2014, care prezintă cele mai recente filme românești, inedite pentru publicul german. La proiecție sunt invitați regizorii români de film, care vor purta, după vizionare, un dialog cu publicul prezent. Astfel ICR Berlin creează o platformă de prezentare a celor mai recente filme românești într-un cinematograf de artă din capitala germană.
Deschiderea seriei are loc pe 28 aprilie 2016, de la ora 18:00, în cinematograful fsk din Berlin Kreuzberg, cu pelicula „Autoportretul unei fete cuminţi”, regizoare Ana Lungu, prezentă la proiecție, şi care îi are în distribuţie pe Elena Popa, Emilian Oprea, Radu Iacoban, Istvan Teglas, Iris Spiridon, Andrei Enache, Alexandru Lustig, Eugen Gyemant, Dan Lungu, Magdalena Lungu şi Veronica Grunau.
Film Society of Lincoln Center şi Jacob Burns Film Center din New York găzduiesc, între 4 şi 8 decembrie 2014, respectiv 5 şi 10 decembrie 2014, cel mai important festival de film românesc din SUA, „una din «comorile anuale» prezentate de Film Society of Lincoln Center,” după cum a fost descris de cotidianul The New York Times. Making Waves: New Romanian Cinema oferă publicului newyorkez o selecţie concentrată şi echilibrată, care evidenţiază tendinţele filmului românesc actual prin highlight-urile anului, dar care, ca de obicei, se întoarce şi în trecut, la filme esenţiale ce trebuie descoperite de publicul american.
Pe 5 noiembrie 2014, la Oslo, are loc lansarea volumului „Jeg er ei kommunistkjerring” („Sunt o babă comunistă!”) de Dan Lungu, în prezenţa autorului. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Stockholm şi se desfăşoară în colaborare cu editura Bokvennen, cea care a publicat traducerea în norvegiană a volumului, şi Ambasada României în Regatul Norvegiei. E.S. domnul Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Regatul Norvegiei, va vorbi în deschiderea evenimentului.
În cadrul lansării, Dan Lungu va purta un dialog cu traducătorul romanului, Steinar Lone, despre contextul care a condus la apariţia poveştii, despre povestea scrierii romanului şi despre procesul traducerii. La final, scriitorul român va răspunde întrebărilor publicului prezent.