10 octombrie 2019

Despărţirea de Goethe

Joi, 10 octombrie 2019, are loc, în Sala de Conferințe a Institutului Român de Cultură și Cercetate Umanistică de la Veneția prezentarea cărții „Despărţirea de Goethe” a filosofului român Constantin Noica (1909-1987). Prezentarea cărții lui Noica, tradusă de Davide Zaffi, este făcută de profesorul italian Roberto Scagno, (Universitatea din Padova) fin/real cunoscător al lucrărilor filosofice ale autorilor români din generația din care face parte Noica, generație din care cităm doar numele lui Mircea Eliade (1907-1986), Emil Cioran (1911-1995), Mircea Vulcănescu (1906-1952), Petru Comarnescu (1905-1970).

Raportul lui Constantin Noica cu opera lui Goethe este complex și întrerupt de vicisitudinile istoriei (al Doilea Război Mondial, intrarea României imediat după război în orbita Uniunii Sovietice, instaurarea terorii comuniste și epurările politice care au atins și părți largi ale intelectualității etc.).

Cu toate acestea, reflecțiile lui Noica asupra operei celebrului gânditor și scriitor german, începute în anii premergători celui de al Doilea Război Mondial au avut continuitate pe termen lung, „Problema Goethe” – care era legată și de interpretarea filosofică a operei de bază a acestuia și în anii ’50 ai secolului trecut, pe când gânditorul român s-a aflat în domiciliu forțat în localitatea montană Câmpulung Muscel.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 8 mai 2019

Salonul Internaţional de Carte de la Torino 2019

România participă, pentru al unsprezecelea an consecutiv, cu un stand naţional organizat de Institutul Cultural Român, la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, cea mai importantă manifestare de profil din Italia, desfăşurată în perioada 9-13 mai 2019. Tema ediţiei cu numărul 32 a Salonului este „Il gioco del mondo” („Jocul lumii”), iar conceptul standului României, cu o suprafaţă de 120 mp şi o grafică ce evocă apartenenţa culturii noastre la cultura europeană, precum şi contextul în care România deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, este Romania: „România: cultura română – cultura europeană” („La cultura romena – cultura europea”).


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 21 februarie 2013

Despre plictiseală

Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN) şi Editura Humanitas propun o înţelegere a firescului uman prin „Dialoguri de seară”, proiect filozofic desfășurat în jurul cărții „Eseuri de Duminică” a lui Constantin Noica. Astfel, duminică, 24 februarie 2013, de la ora 17:00, la librăria Humanitas de la Cișmigiu, Gabriel Liiceanu, figură marcantă a Școlii de la Păltiniș condusă de Constantin Noica, va dezvolta opinii şi idei pe baza eseului „Despre plictiseală”. Intrarea la eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 4 noiembrie 2009

Constantin Noica, în prim-plan la Stockholm

Cu ocazia aniversării în acest an a 100 de ani de la naşterea filosofului Constantin Noica, Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează pe data de 5 noiembrie 2009, la sediul său, o discuţie pe marginea vieţii şi operei acestuia. Invitaţi sunt filosoful român Cristian Ciocan şi profesorii universitari Hans Ruin şi Marcia Sá Cavalcante Schuback de la Catedra de filosofie a Universităţii Södertörn din Stockholm.

Punctul central al discuţiei îl va constitui volumul „Jurnalul de la Păltiniş” al lui Gabriel Liiceanu. Cartea a apărut de curând la editura suedeză Dualis în traducerea Åsei Apelkvist şi a Lilianei Donose Samuelsson, cu titlul „Dagbok från Păltiniş”, beneficiind de sprijinul Centrului Naţional al Cărţii prin programul TPS. Pornind de la tema cărţii, invitaţii vor dezbate aspecte precum libertatea filosofiei şi locul pe care ideologiile îl ocupă în istoria unei ţări.

În cadrul vizitei la Stockholm, Cristian Ciocan va susţine pe data de 6 noiembrie 2009 şi o prelegere la Universitatea Södertörn, în cadrul căreia le va vorbi studenţilor despre influenţa lui Martin Heidegger asupra filosofiei lui Constantin Noica.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

martie 2024
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii