4 noiembrie 2009

Constantin Noica, în prim-plan la Stockholm

Cu ocazia aniversării în acest an a 100 de ani de la naşterea filosofului Constantin Noica, Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează pe data de 5 noiembrie 2009, la sediul său, o discuţie pe marginea vieţii şi operei acestuia. Invitaţi sunt filosoful român Cristian Ciocan şi profesorii universitari Hans Ruin şi Marcia Sá Cavalcante Schuback de la Catedra de filosofie a Universităţii Södertörn din Stockholm.

Punctul central al discuţiei îl va constitui volumul „Jurnalul de la Păltiniş” al lui Gabriel Liiceanu. Cartea a apărut de curând la editura suedeză Dualis în traducerea Åsei Apelkvist şi a Lilianei Donose Samuelsson, cu titlul „Dagbok från Păltiniş”, beneficiind de sprijinul Centrului Naţional al Cărţii prin programul TPS. Pornind de la tema cărţii, invitaţii vor dezbate aspecte precum libertatea filosofiei şi locul pe care ideologiile îl ocupă în istoria unei ţări.

În cadrul vizitei la Stockholm, Cristian Ciocan va susţine pe data de 6 noiembrie 2009 şi o prelegere la Universitatea Södertörn, în cadrul căreia le va vorbi studenţilor despre influenţa lui Martin Heidegger asupra filosofiei lui Constantin Noica.

Cristian Ciocan este preşedintele Societăţii de Fenomenologie din România. Este Doctor în filosofie al Universităţii Paris IV – Sorbonne, doctorat obţinut în luna februarie 2009. Între anii 2006-2008 a fost cercetător în cadrul Alexander von Humboldt Foundation, iar în prezent desfăşoară activităţi de cercetare la Colegiul Noua Europă din Bucureşti.

Hans Ruin este profesor de filosofie în cadrul Universităţii Södertörn, unde activează din 1999. Este specializat în fenomenologie, hermeneutică, Nietzsche, filosofie franceză modernă şi filosofie antică. Este co-redactor al Operelor complete ale lui Nietzsche în limba suedeză. Este membru în consiliul de administraţie al Societăţii scandinave de fenomenologie.

Marcia Sà Cavalcante Schuback este profesor asociat la Catedra de Filosofie din cadrul Universităţii Södertörn. Înainte de a se muta în Suedia, a lucrat ca profesor la Universitatea Federală din Rio de Janeiro (Brazilia). Pe lângă activitatea sa academică, Marcia Sà Cavalcante Schuback a tradus în portugheză, printre altele, lucrări ale filosofilor Heidegger şi Hölderlin.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook