15 august 2019

Istoria ascunsă a unui portret-simbol – Tristan Tzara

Muzeul Național de Artă al României invită publicul, începând cu 17 august 2019, să viziteze mini expoziția–investigație „Istoria ascunsă a unui portret-simbol – Tristan Tzara” având ca temă misterioasa „dispariție” a portretului poetului avangardist Tristan Tzara, pictat de M.H. Maxy în 1924 și publicat în revista „Contimporanul” în același an. Cu acest prilej este lansată Caietele Galeriei de Artă Românească Modernă, o publicație periodică ce-și propune să comunice publicului ultimele studii și cercetări ale specialiștilor noștri. Primul număr este dedicat acestei expoziții.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 17 iunie 2016

Dada vizual

În săptămâna 20-25 iunie 2016, are loc în Bucureşti, cu ocazia centenarului Dada, o suită de evenimente culturale şi ştiinţifice, care aduc alături oameni de teatru, de film, critici de artă şi cercetători din România, Elveţia, Marea Britanie, Germania, Italia, Belgia, Ungaria, China şi altele. Săptămâna „Dada vizual” este organizată de Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii CESI, Universitatea din Bucureşti, în colaborare cu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Muzeul Naţional de Artă al României, Teatrul „unteatru” Bucureşti şi Arhiva Naţională de Filme − Cinemateca Română.

saptamana_20_25 iunie

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 18 martie 2016

Aniversare Dada la Stockholm

Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează luni, 21 martie 2016, la sediul instituției, un eveniment interdisciplinar pentru a marca aniversarea a 100 de ani de la apariţia curentului Dada. Evenimentul este organizat în cadrul Lunii Francofoniei în Suedia şi se bucură de participarea profesorului Tom Sandqvist, autor al cărţii „Dada Öst – rumänerna på Cabaret Voltaire” („DadaEst, Românii de la Cabaret Voltaire”), apărută în 2005. Acesta susţine o prezentare a curentului şi a relevanţei sale astăzi şi vorbeşte despre conexiunile dintre mişcarea Dada şi teatrul idiş din România.

Evenimentul prin care se sărbătoreşte aniversarea centenarului Dada include şi un performance al actriţei Anat Pick din Israel, cunoscută pentru interpretările sale din repertoriul Dada. Aceasta recită câteva pasaje din operele autorilor Hugo Ball, Kurt Schwitters și Tristan Tzara (1916, 1922), printre care şi cunoscuta operă semnată de Tristan Tzara, „L’Amiral cherche une maison à louer”, pusă iniţial în scenă în 1916 împreună cu Marcel Iancu și Richard Huelsenbeck la Cabaret Voltaire.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 22 octombrie 2015

Actriţa Alina Şerban şi scriitorul Andrei Codrescu la Stockholm Literature

Institutul Cultural Român de la Stockholm susţine participarea românească la cea de-a treia ediţie a Festivalului de Literatură din Stockholm, Stockholm Literature. Festivalul se desfăşoară în perioada 23-25 octombrie 2015 la Muzeul de Artă Modernă din capitala Suediei şi îi are în acest an ca invitaţi pe scriitorul Andrei Codrescu şi actriţa Alina Şerban.

Stockholm Literature este un festival literar aflat la cea de-a treia edţie, care aduce laolaltă scriitori, traducători, artiști și actori și crează un dialog între textele literare prezentate și expozițiile permanente și temporare ale muzeului gazdă. Printre invitaţii ediţiei din acest an se numără: Hassan Blasim, Jesús Carrasco, Duong Thu Huong, Rosa Like, Marie Ndiaye, Katja Petrowskaja, Lev Rubinstein, Colm Tóibín, Olga Tokarczuk, Lyudmila Ulitskaya, Binyavanga Wainaina şi artistul Adrian Villar Rojas. Ediţiile anterioare ale festivalului au avut şi acestea invitaţi de marcă precum Carol Ann Duffy, Juan Gabriel Vásquez, Sofi Oksanen şi recentul laureat Nobel, Svetlana Alexievici.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 31 martie 2015

Cealaltă faţă a avangardei din România: film, fotografie, performance

Prin proiectul „Cealaltă față a avangardei din România: film, fotografie, performance”, avându-l drept invitat special pe criticul de artă și curatorul Igor Mocanu, Institutul Cultural Român din New York deschide seria evenimentelor pe care dorește să le dedice avangardelor istorice ale secolului XX în România. Această serie va acoperi întregul spectru al domeniilor artei și va continua în 2016.

Cealaltă față a avangardei din România film, fotografie, performance

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 14 ianuarie 2015

Roata culturii româneşti

Sub titlul „Roata culturii românești”, care sugerează dinamica spiritul ludic și sărbătoresc ce stau la baza culturii și artelor în comuniune, Institutul Cultural Român din New York organizează o serie complexă de evenimente dedicate sărbătoririi Zilei Culturii Naționale a României. Evenimentele au loc între 15 și 17 ianuarie 2015, în Sala Auditorium a ICR NY, la Cenaclul „Mihail Eminescu” al scriitorilor de origine română stabiliți în America, precum și în câteva biblioteci din New York care dețin carte în limba română.

Eminescu

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 3 voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

mai 2024
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii