1 noiembrie 2021

Timișoara (re)citește

„Timișoara (re)citește” se numește proiectul lansat de UVT și STPT, care aduce poezia contemporană mai aproape de timișorenii care folosesc transportul public în comun.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 10 iunie 2009

Povestea soldatului

Sâmbătă, 13 iunie 2009, de la ora 19:00, Teatrul Odeon prezintă concertul – atelier „Povestea soldatului” de Charles Ferdinand Ramuz, pe muzica lui Igor Stravinski, în traducerea lui Şerban Foarţă. Narator este Dorina Lazăr, iar dirijor Vlad Conta. Instrumentişti: Anda Petrovici – vioară, Emil Visenescu – clarinet, Mihai Toth – trompetă, Florin Pane – trombon, Gabriel Sava – fagot, Silviu Prodan – contrabas, Alexandru Matei – percuţie-

„Povestea soldatului”, scrisă de autorul elveţian Charles Ferdinand Ramuz, pe muzica lui Igor Stravinski, are la bază un basm rusesc, o parabolă în care un soldat îşi vinde vioara diavolului în schimbul unei cărţi care prezice viitorul finanţelor lumii. Povestea este o transpunere a pactului faustic în secolul XX, marcat de război – de la Faust-ul lui Goethe, la „Portretul lui Dorian Gray” al lui Oscar Wilde sau „Inelul Nibelungilor” de Wagner.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...
 9 ianuarie 2009

Mic tratat de pisicologie

Mic tratat de pisicologieVineri, 9 ianuarie 2009, de la ora 18:00, la librăria Cărtureşti, str. Mercy, nr. 7, Timişoara, se lansează „Mic tratat de pisicologie„, bucăţi feline în felii strânse la un loc de Şerban Foarţă.

Feline celebre, ca Pisica de Cheshire a lui Lewis Carroll, Motanul-Încălţat al lui Perrault, motanul Murr al lui Hoffmann, Mungojerrie şi Rumpelteazer ai lui T.S. Eliot, pisici aristocrate ca Myōbu no Otodoto, pisica de la curtea imperială a Japoniei, dar şi Japonica lui Gellu Naum, pisicile mozartiene ale lui Eric-Emmanuel Schmitt, pisici frumoase, elegante, orgolioase, motani înţelepţi şi pisoi jucăuşi… „Mic tratat de pisicologie” e un manual indispensabil iubitorilor de pisici, recomandat celor care vor să înveţe să privească, să deprindă rafinamentul şi graţia. Cu profesori ca Charles Baudelaire, Guillame Apollinaire, Paul Verlaine, Jorge Luis Borges, Fernando Pessoa, Max Jacob, Raymond Queneau, Virgil Mazilescu, Mircea Ivănescu, Emil Brumaru şi mulţi alţii, aleşi cu atenţie de Şerban Foarţă , care la rândul lor au fost cu toţii elevi la şcoala de pisici, aveţi şansa de a vi se părea că începeţi să vă înţelegeţi pisicile.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...
 15 ianuarie 2008

„Dilema” Eminescu

Mihai EminescuAcum câţiva ani, în timpul unor cursuri universitare pe care le urmam, s-a desfăşurat, pe parcursul câtorva seminarii, o foarte interesantă discuţie despre ceea ce s-a numit „Cazul Eminescu”. Era vorba despre numărul 265 al revistei „Dilema” (27 februarie – 5 martie 1998), în care se publicaseră câteva articole despre marele scriitor, ce stârniseră o teribilă agitaţie în lumea literară românească. Ideile pe care le susţineau autorii articolelor erau într-o extremă neconcordanţă cu ceea ce învăţasem „la şcoală” despre poetul-nepereche şi trebuie să recunosc faptul că am reacţionat, la o primă lectură, destul de rezervat. Ulterior, recitind şi discutând atent argumentele, am reusit să înţeleg motivele pentru care, oameni de litere mai mult sau mai puţin cunoscuţi au ales să-şi lege numele de un astfel de act „defăimător”. O să încep prin a prezenta câteva concluzii (paradoxal aşezate la început, dar îmi par necesare), cel puţin aşa cum am reuşit eu să mi le lămuresc atunci; urmează apoi pasaje din „infamul docoment”, pe care le-am găsit grăitoare pentru subiectul în cauză.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

septembrie 2024
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii