15 august 2016

Ziua Limbii Române la Stockholm

Cu ocazia Zilei Limbii Române, Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Suediei, miercuri 24 august 2016, la sediul său, un program dedicat unora dintre cele mai reprezentative nume ale literaturii române, traduse în suedeză. Evenimentul constă din lecturi din creațiile acestora, atât în limba română, cât şi în limba suedeză, în interpretarea actorilor Marius Manole şi Christian Fex. Prezentarea autorilor selectaţi este făcută de către Dan Shafran.

Autorii selectați, respectiv Ion Luca Caragiale, Urmuz, Mihail Sebastian, Norman Manea, Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu, Varujan Vosganian, Gellu Naum, Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Nina Cassian, Ioan Es. Pop, s-au născut în România, au scris sau scriu în limba română și au fost traduşi în limba suedeză.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 14 ianuarie 2016

Ziua Culturii Naţionale 2016

Ziua Culturii Naţionale este celebrată anual pe 15 ianuarie şi reprezintă data naşterii poetului Mihai Eminescu.

Vineri, 15 ianuarie 2016, de la ora 19:00, la Ateneul Român, are loc spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului”. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu” şi TVR, îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe împreună cu invitații săi: Zamfira Mureșan (Țara Lăpușului, Maramureș), Mihai Moldovan (Valea Idicelului, Mureș), grupul de aromâni din Cogealac, Constanța (Dumitru Zogu, Nicolae Zogu, Mihai Gherase, Giogi Vasile), lăutari din Sudul Olteniei (Toni Căldăraru din Băbiciu, Titi Burcea din Băduleasa, Emil Zamfir din Corabia) și un grup vocal-instrumental din Maramureșul Voievodal (Ioachim Făt, Ioan Pop, Grigore Chira).

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...
 25 noiembrie 2013

Premiul Marin Sorescu pe anul 2013 pentru Marie Silkeberg

Luni, 2 decembrie 2013, Institutul Cultural Român de la Stockholm decernează Premiul Marin Sorescu. Premiul revine anul acesta scriitoarei suedeze Marie Silkeberg, „care, ca poetă, traducătoare și eseistă, se deplasează între diverse moduri de exprimare și genuri literare cu o precizie și o sensibilitate rar întâlnite. Traducerile ei sunt caracterizate de un simț al nuanței deosebit de fin; prin poeziile sale, Marie Silkeberg și-a creat un loc unic în limba suedeză— un loc unde trupurile și limbajul se combină și se întâlnesc. În operele ei, scriitoarea se îndreaptă continuu către lumea înconjurătoare, într-un avânt ce trădează atât integritate și cunoaștere estetică, cât și generozitate și dăruire molipsitoare” (motivaţia juriului).


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 19 noiembrie 2013

Seară literară dedicată poeţilor Marin Sorescu şi Werner Aspenström la Stockholm

Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează miercuri, 27 noiembrie 2013, la sediul său, un program despre două personalități literare a căror operă a fost adesea comparată, Marin Sorescu și Werner Aspenström.

Evenimentul îi are ca invitați pe scriitorii suedezi Nina Burton și Kjell Espmark, în dialog cu editorul și scriitorul Jonas Ellerström. Buni cunoscători ai operei celor doi poeți, invitații vor discuta despre creațiile literare ale celor doi, despre similitudinile și particularitățile acestora. Seara literară va fi completată de lecturi de text din poemele lui Marin Sorescu și Werner Aspenström, în interpretarea actorului suedez Christian Fex.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...
 3 iunie 2013

Seară dedicată aforismului la ICR Stockholm

Institutul Cultural Român de la Stockholm şi Institutul Polonez din capitala Suediei organizează pe 4 iunie 2013, la sediul ICR Stockholm, o dezbatere despre aforism ca gen literar şi despre aportul pe care şi l-au adus scriitorii Emil Cioran şi Stanislaw Jerzy Lec la dezvoltarea acestuia.

Evenimentul coincide cu publicarea în traducere suedeză a volumelor „Tratat de descompunere” de E.M. Cioran (editura H:ströms) şi „Gânduri nepieptănate” de scriitorul polonez S.J. Lec (editura Ellerströms). La discuţie participă filosoful suedez de ascendenţă românească Fredrika Spindler, profesorul şi traducătorul Leonard Neuger şi editorul Jonas Ellerström. Actorul Christian Fex va citi fragmente din cele două volume recent publicate.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...
 4 aprilie 2011

Centenarul Emil Cioran

Pe 8 martie 2011 se aniversează 100 de ani de la naşterea filozofului şi scriitorului Emil Cioran. Institutul Cultural Român participă în mai multe capitale europene la manifestări dedicate acestuia.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

iulie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii