4 aprilie 2011

Centenarul Emil Cioran

Pe 8 martie 2011 se aniversează 100 de ani de la naşterea filozofului şi scriitorului Emil Cioran. Institutul Cultural Român participă în mai multe capitale europene la manifestări dedicate acestuia.



Elementul comun al manifestărilor este proiectarea documentarului „Apocalipsa după Cioran”, ce are la bază cel mai lung interviu acordat vreodată de Cioran, după o viaţă întreagă în care acesta a refuzat atenţia presei. Filmările s-au realizat la Paris, între 18 şi 20 iunie 1990. Dialogul dintre Emil Cioran şi Gabriel Liiceanu a fost ulterior publicat în volum.

Institutul Cultural Român din Viena prezintă împreună cu Societatea austriacă de radiodifuziune şi televiziune ORF, în data de 7 aprilie 2011, o seară specială dedicată lui Emil Cioran la 100 de ani de la naşterea acestuia, sub titlul „Cioran. Abgeklärter Müßiggänger”. Deşi pretextul formal este unul comemorativ, evenimentului se desparte de reflexele mumificante ale unei memorii obligate si îşi propune un portret contemporan al lui Cioran, precum şi tematizarea forţei de iradiere a operei acestuia.

Seara anunţată ca highlight în programul din aprilie al Casei Radio din Viena va debuta cu proiecţia introductivă a unui montaj croit special pe tema serii din documentarul „Apocalipsa după Cioran” şi va continua cu un dialog public pe scena Radiokulturhaus ORF la care vor participa Mădălina Diaconu (conferenţiar al Facultăţii de filosofie a Universităţii din Viena) şi Peter Kampits (decanul Facultăţii de filosofie a Universităţii din Viena). Dialogul va fi moderat de reputatul jurnalist cultural Alfred Koch care a dedicat în cursul lunii martie un ciclu de emisiuni radio filosofului român. Dialogul vienez va fi lansat pornind dinspre subtila aură mitteleuropeană a lui Cioran, hrănită biografic de central-europenitatea Sibiului şi indicată printre altele de schimbul epistolar cu Wolfgang Krauss, publicat recent în limba română. Cioran este astfel extras din seminariile academice pentru a-l aduce pe o scenă de dezbatere intelectuală publică.

Forţa culturală a lui Cioran este ilustrată de concertul ce va încheia seara de 7 aprilie. Reputatul ansamblu de muzică contemporană Exxj, condus de Peter Burwik, va interpreta o lucrare a compozitorului austriac Franz Koglmann dedicată lui Cioran: Nocturnal Walks. Koglmann este considerat “creierul jazzului austriac contemporan” şi creează inovator în zona de întâlnire a jazz-ului cu muzica contemporană. Compoziţia prezentată în seara de 7 aprilie a avut premiera absolută la Sibiu în 2007, în cadrul programelor capitalei culturale şi porneşte de la: Simfonia Numărul 27 a lui Joseph Haydn (cunoscută şi sub numele de Simfonia Sibiului) şi opera lui Emil Cioran. O înregistrare cu vocea lui Emil Cioran însoţeşte întreaga piesă.

Pe pe 5 şi 7 aprilie 2011, Institutul Cultural Român de la Stockholm sărbătoreşte 100 de ani de la naşterea lui Emil Cioran printr-un program care cuprinde proiecţia în premieră suedeză a filmului ”Apocalipsa după Cioran” (prefaţat de o scurtă prezentare susţinută de Dan Shafran) şi o dezbatere despre receptarea operei lui Cioran în Suedia.

Programul din 5 aprilie va mai cuprinde lecturi din opera lui Cioran în interpretarea actorului Christian Fex şi o discuţie între trei personalităţi ale culturii suedeze: Ann Heberlein – romancier, teolog şi filosof, Aris Fioretos – scriitor şi traducător, şi Lasse Söderberg – scriitor, eseist şi primul traducător al lui Emil Cioran în limba suedeză.

Lista traducerilor în suedeză cuprinde volumele „De l’inconvénient d’être né” (1986), „Syllogismes de l’amertume” (1989), „Histoire et utopie” (1992) şi „Pe culmile disperării” (1998).

Institutul Cultural Român din Madrid a sărbătorit Centenarul Cioran la Círculo de Lectores din Madrid, pe 29 şi 30 martie, începând cu ora 19:30. S-au proiectat documentarele “Petre Ţuţea – Emil Cioran” şi “Apocalipsa după Cioran” (ambele în premieră în Spania). Au participat José Ignacio Nájera, Florin Ţurcanu, Doina Gheorghiu, Sorin Ilieşiu, Fernando Savater, Ignacio Vidal-Folch, Héctor Subirats.

După ce în 18 şi 19 martie, în cadrul Salonului Cărții 2011 de la Paris, a avut loc colocviului „Cioran: pesimismul triumfător” (în cadrul căruia s-a prezentat în premieră în Franţa documentarul „Apocalipsa după Cioran”), pe 29 si 30 aprilie, de la ora 20:00, la Sala bizantină are loc spectacolul „Emil et un Cioran” („Emil şi un Cioran”), sub genericul „O sută de lumânări pentru un om care vedea prin întuneric”. Prin intermediul unui montaj realizat în principal de Georges Banu, pe baza unor extrase din „Cahiers” („Caiete”), în regia lui Laurent Schuh, spectacolul se doreşte un omagiu adus „profetului îndoielii”, la care participă Marie Beldiman-Popescu, Théodora Carla, Marie-Céline Henry, Eugen Jebeleanu, Karelle Prugnaud, Martial Reverdy, Laurent Schuh, Veronika Soboljevski, Frédérique Steiner-Sarrieux, Coline Yacoub.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook