9 februarie 2012

Pesimismul lui Emil Cioran, în dezbatere la Stockholm

Pe data de 14 februarie 2012, Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează o discuție despre pesimism, în viziunea lui Emil Cioran și a lui Thomas Bernhard. Dezbaterea pornește de la volumul „Den nödvändiga pessimismen. Klarsyn och svartsyn i dikt och tanke” („Pesimismul necesar. Viziuni sumbre în cuvinte şi gânduri”), de Johannes Ekman, apărut de curând la editura suedeză Carlsson Bokförlag. Lucrarea este un tratat despre istoria pesimismului în literatură şi se concentrează asupra operei lui Emil Cioran (descris de autor drept „probabil cel mai pesimist filosof al secolului XX”), dar și asupra scriitorilor Thomas Bernhard, Louis-Ferdinand Céline şi Fernando Pessoa. Volumul face referiri şi la alţi scriitori români, precum Mircea Eliade, Eugène Ionesco, Marin Sorescu, Ioan Es. Pop şi Carmen Firan.

La discuția de la sediul ICR Stockholm va participa autorul cărţii, alături de tinerii scriitori Martina Lowden şi Andrzej Tichý. Actorul Christian Fex va interpreta texte ale scriitoriilor români mai sus-menţionaţi.

Johannes Ekman s-a născut în 1946. Este producător la Radiodifuziunea Suedeză, unde se ocupă de programul Poemul zilei. În cadrul acestei emisiuni au fost prezentați în ultimii ani, printre alții, Marin Sorescu, Nina Cassian, Ioan Es. Pop și Mircea Dinescu. Romanul „Pesimismul necesar. Viziuni sumbre în cuvinte şi gânduri” este al doilea său volum publicat.

Martina Lowden s-a născut în 1983. Este scriitoare și critic literar la cel mai mare cotidian suedez, Dagens Nyheter. A debutat în 2006 cu volumul autobiografic „Allt” („Totul”), primit cu entuziasm de presa suedeză. În prezent lucrează la al doilea roman. În noiembrie 2011 a fost interlocutoarea lui Mircea Cărtărescu pe Scena Internațională a Scriitorilor din orașul Göteborg, cu prilejul turneului suedez al acestuia, organizat de ICR Stockholm.

Andrzej Tichý s-a născut în 1978. Este scriitor suedez de origine cehă. A debutat în 2005 cu romanul „Sex liter luft” („Șase litri de aer”), pentru care a fost distins cu premiul pentru debut al publicației Borås tidning – unul dintre cele mai prestigioase premii literare pentru debutanți din Suedia. Cea de-a doua sa carte, ”Fält” („Câmpul”), a apărut în 2008 și a fost nominalizată la Premiul Radiodifuziunii Suedeze pentru cel mai bun roman al anului. Andrzej Tichý a dialogat cu Mircea Cărtărescu în 2007, la centrul cultural Inkonst din orașul Malmö.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook