7.000 de euro pentru câteva pagini Emil Cioran pentru „Cartea amăgirilor”
Manuscrisul enunțat de Emil Cioran în timpul creării volumului „Cartea amăgirilor” a fost adjudecat pentru 7.000 de euro în cadrul Licitației de carte rară, hărți și manuscrise. Prețul a crescut în licitație de 6 ori, pornind de la 1.800 de euro, fiind cea mai mare valoare de adjudecare a unui lot. O evoluție impresionantă a avut și cartea scrisă de Dimitrie Cantemir, „Istoria Imperiului Otoman”, cu 22 de gravuri ce ilustrează portretele sultanilor, fiind adjudecată pentru 6.000 de euro.
Observăm în ultimii ani cum hârtiile vechi cu ilustrații sau autografe celebre, dar și pentru volume cu un puternic caracter documentar sau cartografic, încep să se înscrie în circuitul național și să suscite, astfel, interesul colecționarilor sau bibliofililor. Caracteristic pentru această piață este faptul că prețul de pornire nu rămâne și cel de adjudecare, iar în majoritatea cazurilor, prețul final este dublu sau chiar triplu față de prețul de pornire.
Recentele licitații de pe piața de artă și carte românească au permis, pe de o parte, o extindere a hârtiilor vechi, de colecție, dar și accesul acestui tip de bun cultural la o piață reglementată, pe de altă parte începerea cotării unora dintre autorii importanți români sau universali.
Printre recorduri se remarcă:
- Recordul românesc de carte din 2020, Caietul-manuscris „Amurgul gândurilor” al lui Emil Cioran s-a adjudecat cu 19.000 euro în Licitația A10 by Artmark de Celebrități și Autografe.
- Două scrisori olografe trimise de Constantin Brâncuși către nepoata sa Ileana Brâncuși, Paris, 1937-1938, însoțită de plicul original, piesă rară de colecție au fost adjudecate pentru 11.000 de euro în 2019, în cadrul Licitației de Autografe, inclusiv colecția D.P.
- Piesa extrem de rară, picto-poezia „Le Facteur”, din 1924 semnată de artistul avangardist Victor Brauner a fost adjudecată pentru 4.000 de euro în cadrul Licitației de Celebrități și Autografe.