Ziua Culturii Naţionale 2016
Ziua Culturii Naţionale este celebrată anual pe 15 ianuarie şi reprezintă data naşterii poetului Mihai Eminescu.
Vineri, 15 ianuarie 2016, de la ora 19:00, la Ateneul Român, are loc spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului”. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu” şi TVR, îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe împreună cu invitații săi: Zamfira Mureșan (Țara Lăpușului, Maramureș), Mihai Moldovan (Valea Idicelului, Mureș), grupul de aromâni din Cogealac, Constanța (Dumitru Zogu, Nicolae Zogu, Mihai Gherase, Giogi Vasile), lăutari din Sudul Olteniei (Toni Căldăraru din Băbiciu, Titi Burcea din Băduleasa, Emil Zamfir din Corabia) și un grup vocal-instrumental din Maramureșul Voievodal (Ioachim Făt, Ioan Pop, Grigore Chira).
Demonstrațiile de virtuozitate muzicală alternează cu momente lirice din opera lui Mihai Eminescu, susținute de actorul Ion Grosu. Spectacolul este prezentat de Cătălin Sava (TVR).
Grigore Leșe spune:
Întotdeauna m-am întrebat: oare cum s-o fi cântat mai demult în satele românești? Cum era muzica în zonele tributare oieritului, cum erau lăutarii și ce reprezentau ei pentru comunitate? Ce a mai rămas din această muzică? Răspunsul mi-a venit după mulți ani, urmărind fenomenul din aproape în aproape, cunoscând oameni, stând de vorbă cu lăutarii, ascultându-i la ei acasă. Pentru concertul acesta am făcut o selecție din tot ce am întâlnit mai reprezentativ pe teren în timpul filmărilor seriei de televiziune La porțile ceriului. Împreună cu ei vom putea arăta lumii că în satele noastre încă se cântă ca acum mai bine de o sută de ani.
Seria de emisiuni documentare realizate de Grigore Leșe sub genericul „La porțile ceriului” i-a adus televiziunii publice, în 2007, Marele Premiu al A.P.T.R., distincție urmată de alte numeroase premii naționale și nominalizarea la cel mai important festival de film documentar din Asia, Festivalul Internaţional de Film de Televiziune, Shanghai 2009.
Ion Grosu s-a născut în 1974 la Chișinău. A absolvit Academiei de Teatru şi Film, Secţia Actorie, clasa profesor Sanda Manu. Din 2001 joacă la Teatrul Nottara din București, cu roluri principale în spectacole precum „Scandal la operă” de Ken Ludwig, în regia lui Petre Bokor și „Aniversarea” de Thomas Vinterberg şi Mogens Rukov, în regia lui Vlad Massaci. A făcut parte, de asemenea, din distribuția filmelor „Binecuvântată fii, închisoare”, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, „Călătoria lui Gruber”, „Despre oameni şi melci”, „Poziţia copilului” ș.a.
Evenimentul de la Ateneul Român este transmis de TVR 2 şi de reprezentanţele ICR de la Istanbul, Stockholm, Londra şi Roma.
La Stockholm, difuzarea este precedată, începând cu ora 17:00, de o serie de evenimente.
Seara este deschisă cu un concert de nai susţinut de muziciana de origine română Dana Dragomir, care interpretează piese de inspirație folclorică.
Urmează un recital din lirica eminesciană. Poemele lui Mihai Eminescu sunt prezentate în limba suedeză în lectura actorului Christian Fex, traducerea acestora aparţinând lui Inger Johansson. Publicul poate asculta şi versiunea românească prin intermediul unei înregistrări audio în lectura actorului român Marcel Iureş. Înregistrările fac parte din audiobook-ul lansat de Editura Casa Radio în 2012, intitulat „Vis”, prefaţa fiind semnată de scriitorul român Mircea Cărtărescu.