7 iunie 2021

Ludi

Marți, 8 iunie 2021, de la ora 18:00, în Sala Majestic a Teatrului Odeon, are loc, în prezenţa autorului, lansarea romanului „Ludi” de Alexander Hausvater, publicat de Editura Integral. Invitaţi la eveniment sunt Varujan Vosganian și Ioan Cristescu. Participă actorii Angela Ioan, Elvira Deatcu și Marius Stănescu.

Ludi-Odeon-1.jpeg” alt=”” width=”640″ class=”centered” />

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 8 martie 2018

The Book of Whispers

Institutul Cultural Român de la New York prezintă publicului „Cartea șoaptelor” / „The Book of Whispers” de Varujan Vosganian, lansare de carte și dialog cu autorul, pe 9 martie 2018, de la ora 19.00, la ICR New York, Auditorium (200 E 38th Street, New York, NY 10016). La începutul anului 2018, volumul a apărut în versiunea engleză, la prestigioasa editură americană Yale University Press, în traducerea lui Alistair Ian Blyth și se află pe lista nominalizărilor la Premiile PEN America, ediţia 2018, la secțiunea de traduceri (carte de ficțiune)/PEN Translation Prize.

Totul e pitoresc pe straduța armenească din Focșaniul anilor ’50 ai secolului trecut, unde copilul Varujan Vosganian crește printre aburii cafelei proaspăt prăjite și miresmele din cămara bunicii Arșaluis, printre bucoavnele și fotografiile bunicului Garabet. Bătrânii armeni ai copilăriei autorului nu au însă de istorisit întâmplări delectabile, ci fapte de-a dreptul răscolitoare. Povestind, ei încearcă să se despovăreze de o traumă – a lor, dar și a întregului secol XX. Istoria genocidului, din 1915, împotriva armenilor, din Imperiul otoman, istoria convoaielor interminabile de surghiuniți în Cercurile Morții, în deșertul Deir-ez-Zor, istoria armenilor care au luat drumul exilului își află în aceste pagini o ilustrare cu adevărat răvășitoare.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 18 octombrie 2016

România a câştigat toate premiile la Gala „Angelus” 2016

Sâmbătă, 15 octombrie 2016, la Teatrul Muzical Capitol din Wrocław, Polonia, a avut loc Gala celei de-a unsprezecea ediții a decernării Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS. România, prin Varujan Vosganian și „Cartea șoaptelor” și-a adjudecat toate premiile decernate cu această ocazie: Marele Premiu ANGELUS, Premiul Cititorilor „Natalia Gorbanevskaia” și Premiul pentru Cea mai bună traducere. Autoarea versiunii în limba polonă a „Cărții șoaptelor” este Joanna Kornaś-Warwas, iar editura poloneză care a publicat volumul este Książkowe Klimaty. Scriitorul și traducătoarea au fost prezenți la festivitate, primind premiile din partea primarului orașului Wrocław, Rafał Dutkiewicz, și a președintelui Juriului ANGELUS 2016, prof. Mykoła Riabczuk.

angelus-2016

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 13 septembrie 2016

Participarea românească la Festivalul Internaţional de Literatură de la Berlin

Scriitorii Varujan Vosganian și Cătălin Dorian Florescu sunt invitați pentru a doua oară la prestigiosul Festival Internațional de Literatură din Berlin, care are loc anul acesta între 7 și 17 septembrie 2016 la Haus der Berliner Festspiele și în diverse biblioteci din oraș. Institutul Cultural din Berlin susține, în calitate de partener al evenimentului, prezența la eveniment a celor doi scriitori.

În data de 14 septembrie, la Biblioteca Heinrich von Kleist, scriitorul româno-elvețian Cătălin Dorian Florescu prezintă cel mai recent volum al său, „Der Mann, der das Glück bringt” („Bărbatul care aduce fericirea”), publicat în 2016 la editura germană C.H.Beck. Romanul îl plimbă pe cititor prin lumea newyorkeză a începutului de secol XX și prin universal magic al Deltei Dunării. Un roman tragic și comic deopotrivă, un omagiu adus încercării oamenilor de a-și căuta norocul și de a supraviețui în condiții de criză.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...
 15 august 2016

Ziua Limbii Române la Stockholm

Cu ocazia Zilei Limbii Române, Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Suediei, miercuri 24 august 2016, la sediul său, un program dedicat unora dintre cele mai reprezentative nume ale literaturii române, traduse în suedeză. Evenimentul constă din lecturi din creațiile acestora, atât în limba română, cât şi în limba suedeză, în interpretarea actorilor Marius Manole şi Christian Fex. Prezentarea autorilor selectaţi este făcută de către Dan Shafran.

Autorii selectați, respectiv Ion Luca Caragiale, Urmuz, Mihail Sebastian, Norman Manea, Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu, Varujan Vosganian, Gellu Naum, Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Nina Cassian, Ioan Es. Pop, s-au născut în România, au scris sau scriu în limba română și au fost traduşi în limba suedeză.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 10 octombrie 2013

Succesul repurtat de literatura română la Târgul de Carte de la Göteborg

Între 26 și 29 septembrie 2013, literatura română a fost în centrul atenției la Târgul de Carte de la Göteborg: 15 scriitori, 18 sociologi, politologi și artiști din România, precum și profesori de limbă română din Suedia, organizarea a 16 seminarii, 28 programe la stand și 16 evenimente pe alte scene din cadrul târgului — acesta a fost palmaresul participării României ca ţară invitată de onoare la Târgul de Carte de la Göteborg. În cele patru zile ale târgului, standul României a fost vizitat de un număr de aproximativ 22000 de persoane. Multe dintre seminariile organizate de Institutul Cultural Român de la Stockholm au avut loc cu sala plină.

Standul României la Târgul de Carte de la Göteborg

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

martie 2024
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii