8 martie 2018

The Book of Whispers

Institutul Cultural Român de la New York prezintă publicului „Cartea șoaptelor” / „The Book of Whispers” de Varujan Vosganian, lansare de carte și dialog cu autorul, pe 9 martie 2018, de la ora 19.00, la ICR New York, Auditorium (200 E 38th Street, New York, NY 10016). La începutul anului 2018, volumul a apărut în versiunea engleză, la prestigioasa editură americană Yale University Press, în traducerea lui Alistair Ian Blyth și se află pe lista nominalizărilor la Premiile PEN America, ediţia 2018, la secțiunea de traduceri (carte de ficțiune)/PEN Translation Prize.

Totul e pitoresc pe straduța armenească din Focșaniul anilor ’50 ai secolului trecut, unde copilul Varujan Vosganian crește printre aburii cafelei proaspăt prăjite și miresmele din cămara bunicii Arșaluis, printre bucoavnele și fotografiile bunicului Garabet. Bătrânii armeni ai copilăriei autorului nu au însă de istorisit întâmplări delectabile, ci fapte de-a dreptul răscolitoare. Povestind, ei încearcă să se despovăreze de o traumă – a lor, dar și a întregului secol XX. Istoria genocidului, din 1915, împotriva armenilor, din Imperiul otoman, istoria convoaielor interminabile de surghiuniți în Cercurile Morții, în deșertul Deir-ez-Zor, istoria armenilor care au luat drumul exilului își află în aceste pagini o ilustrare cu adevărat răvășitoare.

Apărut, în versiunea română, la Editura Polirom, în anul 2009, romanul „Cartea şoaptelor”, unul dintre cele mai apreciate volume semnate de Varujan Vosganian, a obţinut Premiul Cartea anului 2009, acordat de revista România literară, cu sprijinul Fundaţiei „Anonimul”, Premiul revistei Observator cultural pe anul 2009, Marele premiu Niram ArtTrofeul Mihail Sebastian, acordat de revista multiculturală Niram Art, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid, Premiul Mihail Sadoveanu, oferit de revista Viaţa Românească, Premiul pentru proză al revistei Argeş, Premiul Gheorghe Crăciun, oferit în cadrul colocviului „Generaţia 80”, Premiul revistei Convorbiri literare pe anul 2009, Premiul Academiei, acordat celei mai bune lucrări în proză a anului 2009.

A fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2009. „Cartea șoaptelor” a primit, în octombrie 2016, toate premiile decernate în cadrul Galei Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS: Marele Premiu ANGELUS, Premiul Cititorilor Natalia Gorbanevskaia și Premiul pentru cea mai bună traducere. De asemenea, „Cartea şoaptelor” a fost desemnată, în 2015, prin proiectul Worldwide Reading, cartea-simbol pentru condamnarea crimei de genocid.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook