11 noiembrie 2019
Publicul este așteptat marți, 12 noiembrie 2019, ora 19:00, la Librăria Humanitas Kretzulescu, la lansarea primei ediții în limba română a volumului „Comentarii la prima decadă a lui Titus Livius” de Niccolò Machiavelli. O carte fundamentală pentru istoria gândirii politice, „Comentarii la prima decadă a lui Titus Livius” a apărut recent la Editura Humanitas, în colecția Biblioteca italiană, în traducerea lui Gabriel Purghel, cu o prefaţă de Gian Mario Anselmi și o cronologie de Smaranda Bratu Elian. La eveniment vorbesc Andrei Pippidi, Miruna Tătaru-Cazaban, Gabriel Purghel, Corina Anton și Smaranda Bratu Elian.
Continuare »
Încarc...
Publicat de Veronica Şerbănoiu in Cărţi, Ştiri
11 ianuarie 2017
Luni, 16 ianuarie 2017, de la ora 19:00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu este gazda primei seri italiene din acest an. Evenimentul este dedicat volumului bilingv „Lettere – Scrisori” de Niccolò Machiavelli, recent apărut în colecţia „Biblioteca italiană”, la Editura Humanitas, tradusă şi îngrijită de Smaranda Bratu Elian, cu o prefaţă de Rinaldo Rinaldi. La eveniment vorbesc Ion Goian, Ioan Stanomir şi Smaranda Bratu Elian.
Continuare »
Încarc...
Publicat de Veronica Şerbănoiu in Cărţi, Ştiri
1 martie 2011
Vorbele acestea evocă o întreagă atitudine umană, denotată printr-o lipsă de scrupule şi o hotărâre în a-şi atinge scopul cu orice preţ, denumită şi machiavelică. Niccolo Machiavelli, căruia îi este atribuită afirmaţia, este considerat de mulţi ca fiind unul dintre susţinătorii unei astfel de atitudini în tratatul său de filosofie politică „Principele”.
Însă mai degrabă, din contră, tocmai unei astfel de atitudini morale nu îi era partizan Machiavelli. Cuvintele sale exacte au fost “si guarda al fine”, ce s-ar tălmăci ca “trebuie fim atenţi la rezultatul final”. Astfel vedem cum fraza modifică tot sensul textului, dar și al unei viziuni filosofice, căci în loc să argumenteze faptul că oamenii politici trebuie să fie lipsiţi de scrupule, Machiavelli spune exact lucrul opus, că trebuie să fim atenţi dacă un lucru merită anumite sacrificii şi greutăţi.
Astfel Machiavelli a ajuns să întruchipe însuși modelul tiranului, căruia i s-a opus în scrierile sale, ce gravitau în jurul valorilor renascentiste de libertate şi de încredere în buna voire a omului.
Încarc...
Publicat de Răzvan Sebeş in Atribuiri eronate