11 noiembrie 2019

Comentarii la prima decadă a lui Titus Livius

Publicul este așteptat marți, 12 noiembrie 2019, ora 19:00, la Librăria Humanitas Kretzulescu, la lansarea primei ediții în limba română a volumului „Comentarii la prima decadă a lui Titus Livius” de Niccolò Machiavelli. O carte fundamentală pentru istoria gândirii politice, „Comentarii la prima decadă a lui Titus Livius” a apărut recent la Editura Humanitas, în colecția Biblioteca italiană, în traducerea lui Gabriel Purghel, cu o prefaţă de Gian Mario Anselmi și o cronologie de Smaranda Bratu Elian. La eveniment vorbesc Andrei Pippidi, Miruna Tătaru-Cazaban, Gabriel Purghel, Corina Anton și Smaranda Bratu Elian.Gian Mario Anselmi spune:

„Comentariile la prima decadă a lui Titus Livius” sunt marea operă a florentinului despre republici, constituind împreună cu „Principele”, care e dedicat puterii monarhice, un diptic inseparabil. Pornind de la exemple extrase din istoria romană a lui Titus Livius, Machiavelli construiete o operă compozită și variată, în care sunt abordate diverse aspecte ale politicii și ale istoriei, plecând de la convingeri ideologice care la Machiavelli erau și aveau să rămână mereu legate de modelul republican de guvernare a statelor, al cărui prototip inegalabil era pentru el Republica romană antică.

Găsim în „Comentarii” o știință politică de mare anvergură, care cercetează forma statului și structurile sale și pune întrebări cu privire la legile istorice ce guvernează procesele de ascensiune, criză și decădere ale organismelor politice pe o perioadă lungă de timp. În ele sunt tratate diferitele dinamici ale conviețuirii civile: rolul religiei; valorile împărtățite pe care trebuie organizată comunitatea; problema apărării libertății; raportul dintre formele constituționale și realitățile sociale, dar și războiul și politica externă, organizarea armatelor și apărarea statului.

Gabriel Purghel declară:

Dintre textele politice ale lui Machiavelli, „Comentariile la prima decadă a lui Titus Livius” reprezintă tratatul său politic par excellence. Nu există nici o idee, nici un concept, nici un procedeu retoric care să se regăsească în „Principele”, în „Arta războiului”, în „Istoriile florentine” sau în oricare dintre scrierile sale politice minore care să nu fie întâlnite și în „Comentarii”. În acest sens, putem spune că ele reprezintă cu adevărat sinteza întregului discurs politic și a tuturor ideilor sale politice și par să descrie tot parcursul intelectual al autorului lor în toată varietatea lui.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook