20 martie 2012

Constelaţii diamantine nr. 3/2012

Venirea primăverii este însoţită, cum era de aşteptat, de al treilea număr al deja cunoscutei reviste „Constelaţii diamantine”. Alături de numerele anterioare, şi acesta este inclus în Biblioteca Citatepedia pot fi găsite atât acest număr, cât şi cele anterioare.

Pe lângă tema de sezon, spaţii largi sunt dedicate poeziei, dată fiind apariţia în preajma Zilei Internaţionale a Poeziei, atât sub formă de versuri, cât şi de articole. Nu este uitat nici Anul Caragiale, iar ilustraţiile de artă plastică sun5 din Quatrocento sienez şi florentin.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...
 18 mai 2011

Festivalul Naţional de Epigramă „Cât e Buzăul de mare” – ediţia a XII-a, 13-15 mai 2011

Lucrările zilei de 13 mai 2011 s-au desfăşurat în sala mare a Primăriei Buzău. După intonarea Imnului Festivalului Naţional de Epigramă “Cât e Buzăul de Mare” (textul şi muzica de epigramistul buzoian Mitică Ion) şi proiectarea pe un ecran, anume instalat, a paginilor revistei Cenaclului Umoriştilor Buzoieni, Mihai Sălcuţan – Preşedintele cenaclului – a deschis şedinţa de lucu salutând pe oaspeţi, dintre care prezenţi la Buzău pentru prima oară erau numai domnii Petre Gigea-Gorun, Mihai Batog-Bujeniţă, Ion Fârte şi Ioan P. Gârda.

Viceprimarul instituţiei gazdă a salutat pe toţi cei prezenţi, urându-le bun venit şi succes la lucrări şi a înmânat domnului George Corbu, preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România, emblema Municipiului Buzău.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 25 mai 2010

Festivalul Naţional de Epigramă „Cât e Buzăul de mare” – ediţia a XI-a

Festivalul Naţional de Epigramă “Cât e Buzăul de mare”, ediţia a XI-a, a început la 7 mai 2010, ora 17:00, în Sala de consiliu a Primăriei Buzău, situată într-o clădire monumentală, dată în folosinţă încă din anul 1903, în prezenţa epigramiştilor buzoieni şi a invitaţilor din ţară şi de peste Prut.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...
 10 noiembrie 2009

Ridendo la 40 de ani

La începutul lunii octombrie 2009 am avut bucuria de a fi martor ocular „la un moment fast al umorului românesc şi a celui bănăţean îndeosebi. O coincidenţă fericită şi poate nu întâmplătoare a făcut ca aniversarea să se întâmple exact în ziua în care…” „…în urmă cu 40 de ani, un grup de scriitori de la filiala Timişoara au avut iniţiativa de a înfiinţa un Cenaclu de satiră şi umor. Imediat li s-au alăturat scriitori şi graficieni satirici şi a început o activitate…” care atinge astăzi o vârstă unicat în epigrama românească, cu care doar Clubul epigramiştilor bucureşteni se mai poate lăuda (citatele aparţin, în ordine, domnilor G.Corbu şi I. Iacob-Bencei).

Încă de la sosirea în oraşul de pe Bega, în seara zilei de vineri 2 octombrie, ni s-a oferit dovada că „metronomul” Ionel Iacob-Bencei este un organizator unic în arealul epigramei româneşti, surprinzându-ne cu prezenţa concomitentă la manifestarea epigramatică, a umoriştilor din Republica Moldova şi din Serbia, instituind astfel „Axa Chişinău – Moisei (Bencei) – Uzdin”, o premieră pe care a pregătit-o, după cum ne-a mărturisit, încă din octombrie 2008, când a fost prezent la manifestări literare atât la Chişinău cât şi la Uzdin şi pe care a formulat-o aşa: „Treziţi-vă români din adormire!, / Ca să lăsăm acelora ce vin / O punte românească de iubire / Pe axa Chişinău – Moisei – Uzdin”. În plus, pe tot parcursul şederii noastre la Timişoara, aveam să ne convingem practic de autenticitatea sintagmei „Robul lui Dumnezeu şi al Epigramei” pe care apreciem (şi o vom demonstra în continuare) că Ionel Iacob-Bencei şi-o atribuie într-un mod cum nu se poate mai potrivit.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...
 8 iunie 2009

Pledoarie pentru epigramă

După pilda prietenului nostru comun Rică Venturiano, fost-am şi eu, prin anii 1952-1957, „Studinte-n Drept şi Publicist” la Universitatea din Bucureşti.

Printre colegii de redacţie îi aveam pe viitorii jurnalişti Ion Arcaş, Ion Bucheru şi Cornel Tabacu, cei care s-au folosit de prilejul sărbătoririi revelionului pentru a pune la cale şi realiza apariţia, la 27 decembrie 1956, a unei pagini cu epigrame care – ca să nu se poată spune că ar fi fost adresate cine ştie cărui conducător de partid sau de stat – au fost dedicate colegilor şi colaboratorilor truditori în redacţia noastră. Aşa s-a întâmplat că am fost şi eu băgat în seamă cu absolut realele şi recunoscutele două slăbiciuni: fizică şi epigramistică. Dintre cele 2, reproduc aici catrenul scris de Ion Bucheru, (semnat „un fost colaborator” întrucât – de câteva luni – devenise redactor la „Viaţa Studenţească”):

Lui Culicovschi (jurist) care a comis o epigramă:

Ţi-am fotografiat catrenul,
Chiar ţi l-am pus parol! în ramă
Dar trebuie o pledoarie
Să mă convingi că-i epigramă!

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 3 voturi
Încarc...
 1 iunie 2009

Festivalul Naţional de Epigramă „Cât e Buzăul de mare” 2009

Fascinaţi an de an de ofertele mereu surprinzătoare ale amfitrionilor buzoieni – Casa de cultură „Ion Caraion” (director Viorel Pietrăreanu) şi Cenaclul său de umor (preşedinte Mihai Sălcuţan), iată-ne ajunşi pe nesimţite la ediţia a X-a, jubiliară, a prestigiosului festival.
Întâlnirea din 2009 a debutat în forţă, în după-amiaza zilei de 8 mai, la Primăria Municipiului Buzău, unde au fost rostite cuvinte de bun venit şi adresate urări de succes festivalului, de către Mihai Sălcuţan, Viorel Pietrăreanu, viceprimarul Marcel Ciolacu şi preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România, George Corbu, iar invitaţilor la festival şi gazdelor (organizatori, sponsori) li s-au acordat deopotrivă diplome în rang de „Distincţie aniversară”, „ca semn de preţuire şi de recunoaştere a sprijinului acordat de-a lungul anilor festivalului, mişcării epigramatice buzoiene şi afirmării sale în spaţiul cultural naţional”.

Discuţii

De la stânga: Mihai Sălcuţan, George Corbu, Viorel Pietrăreanu, Mihai Cimpoi, viceprimar mun. Buzău, viceprimar mun. Buzău, Ştefan Cazimir, Nicolae-Paul Mihail

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

martie 2024
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii