15 iunie 2011

Festivalul şi Colocviul Internaţional „Zile şi Nopţi de Literatură”, ediţia a X-a, 2011 – la final

A zecea ediţie a Festivalului Internaţional „Zile şi Nopţi de Literatură”, organizat de Uniunea Scriitorilor din România la Neptun şi Mangalia în perioada 10–12 iunie 2011, s-a încheiat. Au participat peste şaizeci de scriitori, traducători, editori, critici şi redactori de presă literară, din ţară şi de peste hotare (Belgia, Franţa, Germania, Marea Britanie, Grecia, Israel, Italia, Muntenegru, Polonia Republica, Moldova, Rusia, Serbia, Slovenia şi SUA), acoperind întreaga arie de manifestare a culturii scrise.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...
 13 august 2010

Eduard şi Dumnezeu

Eduard şi DumnezeuLa Humanitas Multimedia a aoărut în format audio nuvela „Eduard şi Dumnezeu” de Milan Kundera, din volumul „Iubiri caraghioase”, în lectura inconfundabilă a lui Victor Rebengiuc.

Iubirea este pentru Milan Kundera altceva decât blândă visare sau suspin abisal, ceva mult mai palpabil, „epidermic” aproape. Nu maladive fantasme, nu obscure pulsiuni îi împing pe eroii nuvelelor sale unul către altul: în doi, nu e loc de subtile ocoluri şi de inavuabile complexe; totul se reduce la expresia cea mai brutală a esenţialului. Cu nespusă luciditate şi cu enormă ironie, Kundera dezvăluie resorturile cotidiene ale relaţiei de cuplu, care sfârşesc prin a provoca un imens hohot de râs.

Chiar şi un scurt fragment este suficient pentru a simţi calitatea acestei lucrări:


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...
 26 septembrie 2008

Falsul autostop

Falsul autostopUnul dintre audiobook-urile cu care Humanitas Multimedia ne încântă este şi „Falsul autostop” de Milan Kundera, în lectura lui Cristi Iacob.

Iubirea este pentru Milan Kundera altceva decât blânda visare sau suspinul abisal, ceva mult mai palpabil, „epidermic“ aproape. Nu maladive fantasme, nu obscure pulsiuni îi împing pe eroii nuvelelor sale unul către altul: în doi, nu e loc de subtile ocoluri şi de inavuabile complexe; totul se reduce la expresia cea mai brutală a esenţialului. Iar acesta este prins uneori chiar în jocurile aberante ale partenerilor, jocuri cărora le cad prizonieri până la capăt, aşa cum se întâmplă în „Falsul autostop”. Tânăra plăcută va de veni o simplă autostopistă uşuratică, iar iubitul ei, atent şi tandru, se va identifica cu şoferul indiferent care ia o autostopistă de pe marginea drumului. Unde se opreşte jocul pentru a lăsa locul realităţii? Cât din joc este real? Cât din realitate se pierde?

Iată un scurt fragment, dar care demonstrează ce atmosferă poate imprima o lectură de calitate:

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

martie 2024
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii