31 august 2021

Ziua Limbii Române în reprezentanțe: cursuri, muzică, film, expoziții, teatru și conferințe

Ziua Limbii Române este sărbătorită și în 2021, la data de 31 august, în reprezentanțele Institutului Cultural Român prin cursuri, muzică, expoziții, filme românești, publicații sau evenimente online.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 15 mai 2018

Dinspre Elada – lansări de carte şi sesiuni de autografe

Publicul este așteptat joi, 17 mai 2018, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o întâlnire cu Grete Tartler, Elena Lazăr și Victor Ivanovici prilejuită de lansarea volumelor „Jurnal de călătorie. Japonia, China” de Nikos Kazantzakis, „Poeme și proze” de Kostas Karyotakis, „Cuvinte salvate” de Grete Tartler și „Itinerarii românești” de Victor Ivanovici. Discuția este moderată prof.univ dr. Liviu Papadima, prorectorul Universității din București.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 13 martie 2017

Târgul Internaţional de Carte de la Londra 2017

Târgul Internațional de Carte de la Londra (London Book Fair), unul dintre cele mai mari evenimente ale industriei mondiale de carte la care România a devenit, de un deceniu, o prezență constantă, se deschide în data de 14 martie 2017. Cea de-a 46-a ediție, desfășurată la Centrul Expoziţional Olympia în perioada 14-16 martie 2017, reunește peste 1500 de expozanți din 57 de țări.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 2 iulie 2012

Intelectuali la cratiţă

Editura Humanitas a publicat o carte inedită – „Intelectuali la cratiţă„, prefaţă, schiţe de portret, concepţie şi coordonare editorială de Ioana Pârvulescu, ilustraţii de Mihai Coşuleţu. Intelectualii prezenţi în carte sunt Adriana Babeţi, Adriana Bittel, Ana Blandiana, Emil Brumaru, Mircea Cărtărescu, Marius Chivu, Livius Ciocârlie, Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihăilescu, Ioana Nicolaie, Radu Paraschivescu, Ioana Pârvulescu, Oana Pellea, Monica Pillat, Andrei Pleşu, Tania Radu, Antoaneta Ralian, Grete Tartler şi Vlad Zografi.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...
 3 aprilie 2012

Colierul porumbiţei

Colierul porumbiţeiEditura Humanitas a publicat recent „Colierul porumbiţei. Tratat despre dragoste şi îndrăgostiţi” de Ibn Hazm al-Andalusi, cu traducere, note şi studiu introductiv de Grete Tartler.

Ibn Hazm al-Andalusi (Andaluzul) a trăit între 994 şi 1064. S-a născut la Córdoba şi a devenit unul dintre cei mai importanţi teologi, filozofi, moralişti, istorici şi jurişti medievali. A scris în arabă peste patru sute de lucrări, din care s-au păstrat patruzeci, pe teme dintre cele mai diverse, de la dreptul islamic la genealogie, etică, epistemologie, religie comparată, teologie. A fost cunoscut în traduceri latineşti încă din vremea sa. Ca polemist, a fost primul care a atras atenţia, în scrierile lui teologice şi de drept religios, asupra epistolelor juridice ale creştinilor. S-a opus hermeneuticii alegorice, preferând interpretarea literală a Coranului, după metoda teologică zahirită.

„Tawq al-hamāma” („Colierul porumbiţei„) este singura scriere literară a acestui autor hispanoarab, interesat în principal de teologie şi drept. Este una dintre cărţile-argument pentru susţinătorii „teoriei arabe”, după care originea liricii trubadurilor şi a Minnesang-ului trebuie căutată în literatura arabilor.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

aprilie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii