Blog.Citatepedia.ro
cărţi, teatru, cinema, muzicăDinspre Elada – lansări de carte şi sesiuni de autografe
Publicul este așteptat joi, 17 mai 2018, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o întâlnire cu Grete Tartler, Elena Lazăr și Victor Ivanovici prilejuită de lansarea volumelor „Jurnal de călătorie. Japonia, China” de Nikos Kazantzakis, „Poeme și proze” de Kostas Karyotakis, „Cuvinte salvate” de Grete Tartler și „Itinerarii românești” de Victor Ivanovici. Discuția este moderată prof.univ dr. Liviu Papadima, prorectorul Universității din București.
Continuare »
Târgul Internaţional de Carte de la Londra 2017
Târgul Internațional de Carte de la Londra (London Book Fair), unul dintre cele mai mari evenimente ale industriei mondiale de carte la care România a devenit, de un deceniu, o prezență constantă, se deschide în data de 14 martie 2017. Cea de-a 46-a ediție, desfășurată la Centrul Expoziţional Olympia în perioada 14-16 martie 2017, reunește peste 1500 de expozanți din 57 de țări.
Continuare »
Intelectuali la cratiţă
Editura Humanitas a publicat o carte inedită – „Intelectuali la cratiţă„, prefaţă, schiţe de portret, concepţie şi coordonare editorială de Ioana Pârvulescu, ilustraţii de Mihai Coşuleţu. Intelectualii prezenţi în carte sunt Adriana Babeţi, Adriana Bittel, Ana Blandiana, Emil Brumaru, Mircea Cărtărescu, Marius Chivu, Livius Ciocârlie, Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihăilescu, Ioana Nicolaie, Radu Paraschivescu, Ioana Pârvulescu, Oana Pellea, Monica Pillat, Andrei Pleşu, Tania Radu, Antoaneta Ralian, Grete Tartler şi Vlad Zografi.
Continuare »
Colierul porumbiţei
Editura Humanitas a publicat recent „Colierul porumbiţei. Tratat despre dragoste şi îndrăgostiţi” de Ibn Hazm al-Andalusi, cu traducere, note şi studiu introductiv de Grete Tartler.
Ibn Hazm al-Andalusi (Andaluzul) a trăit între 994 şi 1064. S-a născut la Córdoba şi a devenit unul dintre cei mai importanţi teologi, filozofi, moralişti, istorici şi jurişti medievali. A scris în arabă peste patru sute de lucrări, din care s-au păstrat patruzeci, pe teme dintre cele mai diverse, de la dreptul islamic la genealogie, etică, epistemologie, religie comparată, teologie. A fost cunoscut în traduceri latineşti încă din vremea sa. Ca polemist, a fost primul care a atras atenţia, în scrierile lui teologice şi de drept religios, asupra epistolelor juridice ale creştinilor. S-a opus hermeneuticii alegorice, preferând interpretarea literală a Coranului, după metoda teologică zahirită.
„Tawq al-hamāma” („Colierul porumbiţei„) este singura scriere literară a acestui autor hispanoarab, interesat în principal de teologie şi drept. Este una dintre cărţile-argument pentru susţinătorii „teoriei arabe”, după care originea liricii trubadurilor şi a Minnesang-ului trebuie căutată în literatura arabilor.
Continuare »