2 iulie 2012

Intelectuali la cratiţă

Editura Humanitas a publicat o carte inedită – „Intelectuali la cratiţă„, prefaţă, schiţe de portret, concepţie şi coordonare editorială de Ioana Pârvulescu, ilustraţii de Mihai Coşuleţu. Intelectualii prezenţi în carte sunt Adriana Babeţi, Adriana Bittel, Ana Blandiana, Emil Brumaru, Mircea Cărtărescu, Marius Chivu, Livius Ciocârlie, Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihăilescu, Ioana Nicolaie, Radu Paraschivescu, Ioana Pârvulescu, Oana Pellea, Monica Pillat, Andrei Pleşu, Tania Radu, Antoaneta Ralian, Grete Tartler şi Vlad Zografi.



Ambrozia şi nectarul sunt felurile principale la mesele zeilor. Mana care cade din cer salvează un popor de la pieire. La un banchet se face apologia dragostei. Din cinci pâini şi doi peşti se pot ospăta mii de oameni. La o cină de taină începe o nouă istorie a lumii. Elixire de tot felul, băute din cupe de argint sau de cristal, înflăcărează imaginaţia omului, nevoit să-şi poarte prin viaţă neputinţele şi dorinţele neîmplinite. Mirosul de om stârneşte pofta de mâncare a balaurilor. Canibalii, în schimb, îşi mănâncă victimele nu de foame, se spune, ci ca să le preia puterea. Pantagruel bea, în leagăn, laptele a patru mii şase sute de vaci, de câte trei ori pe zi. În poveşti, masa se aşterne singură, cu toate bunătăţile pe ea, şi se strânge singură, la o formulă magică. Cu un bob de mazăre se poate descoperi adevărata identitate a unei femei. Dintr-un bob de piper se pot naşte copii. Dintr-o mică prăjitură înmuiată în ceai se naşte timpul pierdut. Basmele, poemele epice şi marile romane ale lumii descriu foametea cumplită sau râuri de lapte şi miere, izvoare de rachiu, dealuri de caş, brânză şi slănină, munţi de stafide şi smochine, garduri împletite din cârnăciori, covrigi atârnaţi de crengile copacilor, pofte, desfătări şi seducţii culinare de tot felul. Mâncarea cu ritualul ei, cu secretele, necazurile şi nazurile ei a făcut mereu punţi între imaginaţia scriitorilor şi pofta cititorilor.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

Comments are closed.



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook