11 august 2022

Ploaia oblică

Alegra-me ouvir a chuva porque ella é o templo estar acceso, / E as vidraças da egreja vistas de fóra são o som da chuva ouvido por dentro… ~ Chuva Oblíqua, 8 martie 1914

„Ploaia oblică” – Unul dintre cele mai vagi, subtile și complexe poeme ale lusitanului Pessoa, puternic influențat de futurism, cubism și intersecționism: de ploaia oblică nu poți scăpa neudat, oricât ai încerca să o eviți. La fel cum nu poți evita intersectarea binelui cu răul, a realului cu imaginarul.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 5 iunie 2017

Vecin cu viaţa

Editura Humanitas Fiction aşteaptă publicul la Librăria Humanitas de la Cişmigiu miercuri, 7 iunie 2017, ora 19:00, la lansarea volumului „Vecin cu viaţa. Poezia ortonimă. 1911–1935” de Fernando Pessoa, recent apărut în seria de autor dedicată scriitorului portughez. La eveniment vorbesc Dinu Flămând, poet şi traducătorul acestui volum, şi Ioan Stanomir, scriitor. Actriţa Oana Pellea, invitata specială a întâlnirii, citeşte din poezia lui Fernando Pessoa. Moderatorul serii este Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...
 29 mai 2012

Noaptea Literaturii Europene 2012

Pe 30 mai 2012, zece institute culturale propun o selecţie de literatură tradusă din nouă limbi şi publicată în română, şi au invitat autori, actori, personalităţi media, care timp de trei ore îi vor purta pe participanţi prin fascinantul univers al literaturii contemporane. Fundaţia Löwendal (Piața Gh. Cantacuzino nr.1, lângă Parcul Ioanid) găzduieşte acest eveniment de la ora 20:30 până la ora 23:30, chiar în seara în care se deschide Târgul de carte Bookfest, prilej cu care autori importanţi invitaţi la Târg vor trece pragul Nopţii Literaturii de la Bucureşti.

Noaptea Literaturii Europene este un proiect cultural susținut de Rețeaua Europeană a Institutelor Naționale de Cultură (EUNIC), a cărui ediție din 2011 s-a desfășurat în 20 de orașe din 16 țări. Noaptea Literaturii are trei elemente-cheie: literatură contemporană, citită de personalităţi din diferite domenii, în spaţii atipice special selectate pentru o anumită noapte din an. Pe 30 mai 2012, are loc la Bucureşti prima ediţie a Nopţii Literaturii, în organizarea a zece institute culturale membre ale clusterului EUNIC şi sub coordonarea Institutului Cultural Român.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 9 februarie 2012

Pesimismul lui Emil Cioran, în dezbatere la Stockholm

Pe data de 14 februarie 2012, Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează o discuție despre pesimism, în viziunea lui Emil Cioran și a lui Thomas Bernhard. Dezbaterea pornește de la volumul „Den nödvändiga pessimismen. Klarsyn och svartsyn i dikt och tanke” („Pesimismul necesar. Viziuni sumbre în cuvinte şi gânduri”), de Johannes Ekman, apărut de curând la editura suedeză Carlsson Bokförlag. Lucrarea este un tratat despre istoria pesimismului în literatură şi se concentrează asupra operei lui Emil Cioran (descris de autor drept „probabil cel mai pesimist filosof al secolului XX”), dar și asupra scriitorilor Thomas Bernhard, Louis-Ferdinand Céline şi Fernando Pessoa. Volumul face referiri şi la alţi scriitori români, precum Mircea Eliade, Eugène Ionesco, Marin Sorescu, Ioan Es. Pop şi Carmen Firan.

La discuția de la sediul ICR Stockholm va participa autorul cărţii, alături de tinerii scriitori Martina Lowden şi Andrzej Tichý. Actorul Christian Fex va interpreta texte ale scriitoriilor români mai sus-menţionaţi.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 2 august 2011

Dacă voi muri tânăr

Oana Pellea lecturând din „Opera poetică” a lui Fernando Pessoa, apărută la Humanitas Fiction

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 26 iulie 2011

Autopsihografie

Oana Pellea lecturând din „Opera poetică” a lui Fernando Pessoa, apărută la Humanitas Fiction

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

martie 2024
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii