26 noiembrie 2021

7.000 de euro pentru câteva pagini Emil Cioran pentru „Cartea amăgirilor”

Manuscrisul enunțat de Emil Cioran în timpul creării volumului „Cartea amăgirilor” a fost adjudecat pentru 7.000 de euro în cadrul Licitației de carte rară, hărți și manuscrise. Prețul a crescut în licitație de 6 ori, pornind de la 1.800 de euro, fiind cea mai mare valoare de adjudecare a unui lot. O evoluție impresionantă a avut și cartea scrisă de Dimitrie Cantemir, „Istoria Imperiului Otoman”, cu 22 de gravuri ce ilustrează portretele sultanilor, fiind adjudecată pentru 6.000 de euro.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 17 iulie 2018

Români celebri (II)

În anul Centenar al Marii Uniri din 1918, Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale Români celebri, partea a II-a, dedicată unor personalități care au făcut cinste României la nivel mondial. Emisiunea „Români celebri (II)” este disponibilă începând de marți, 17 iulie 2018, în magazinele Romfilatelia.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 20 ianuarie 2016

Gândit în România

Institutul Cultural Român invită publicul joi, 21 ianuarie 2016, ora 17:00, la lansarea seriei de filme documentare intitulată „Gândit în România”, dedicată unor mari inventatori români: Victor Babeș, Anghel Saligny, Petrache Poenaru, Emil Palade, Aurel Vlaicu, Henri Coandă, Ana Aslan, Ion Cantacuzino, Hermann Oberth, Nicolae Vasilescu Karpen, Gogu Constantinescu și Traian Vuia.

Cu acest prilej, este prezentat și albumul bilingv „Mari români de pretutindeni / Outstanding Romanians Far and Wide”, publicat în condiții grafice de excepție la Editura Alexis, în 2015.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...
 11 decembrie 2014

300 de ani de relaţii ştiinţifice româno-germane; Cantemir – un european al primului ceas

Academia de Ştiinţe Berlin – Brandenburg isi deschide pe 12 decembrie 2014 prestigioasele spaţii pentru simpozionul „300 de ani de relaţii ştiinţifice româno-germane; Cantemir – un european al primului ceas”, manifestare culturală şi ştiinţifică destinată marcării a 300 de ani de când domnitorul şi umanistul român a fost primit în rândurile Academiei Berlineze.

Manifestarea ce are loc în înaltul for berlinez se înscrie în cadrul evenimentelor dedicate marcării, în Germania, a tricentenarului Dimitrie Cantemir, anul acesta împlinindu-se 300 de ani de când domnitorul şi cărturarul român a devenit membru al Societăţii Regale Prusace a Ştiinţelor din Berlin, fondată la 1700 de către Gottfried Wilhelm Leibniz. Organizatorii acţiunii sunt Institutul Cultural Român de la Berlin, Ambasada României, Academia de Ştiinţe Berlin-Brandenburg, Academia Română şi Academia de Ştiinţe a Moldovei.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...
 26 octombrie 2007

Dimitrie Cantemir sau Uomo Universale în variantă autohtonă

Fragmente din volumul „Personalitatea literaturii române” de Constantin Ciopraga (capitolul „Renascentism târziu: Dimitrie Cantemir”), Princeps Edit, Iaşi, 2007

„Nu numai prin imensa capacitate de cunoaştere, pornind intensiv de la cei vechi, dar şi prin modul de a construi el însuşi, moldoveanul Cantemir a fost, în frământata lume feudală, un umanist de statură renascentistă. Prin îngânduratul Miron Costin, prin Dosoftei, prestigiosul mitropolit de Iaşi, prin Nicolae Milescu, al cărui studiu teologic Enchiridion sive Stella Orientalis Occidentalis splendens se tipărea în 1669 la Paris, de asemenea prin foarte instruitul muntean Constantin Cantacuzino, fracventator al Universităţii padovane (suprimat în 1716 la Constantinopol), apoi prin Cantemir, emulul acestora – unii de formaţie latină, alţii iniţiaţi şi în cultura Heladei -, se configura la confiniile Orientului cu Occidentul, un început autohton de renaştere.”

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

aprilie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii