26 noiembrie 2021
Manuscrisul enunțat de Emil Cioran în timpul creării volumului „Cartea amăgirilor” a fost adjudecat pentru 7.000 de euro în cadrul Licitației de carte rară, hărți și manuscrise. Prețul a crescut în licitație de 6 ori, pornind de la 1.800 de euro, fiind cea mai mare valoare de adjudecare a unui lot. O evoluție impresionantă a avut și cartea scrisă de Dimitrie Cantemir, „Istoria Imperiului Otoman”, cu 22 de gravuri ce ilustrează portretele sultanilor, fiind adjudecată pentru 6.000 de euro.
Continuare »
Încarc...
Publicat de Veronica Şerbănoiu in Cărţi, Ştiri
17 iulie 2018
În anul Centenar al Marii Uniri din 1918, Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale Români celebri, partea a II-a, dedicată unor personalități care au făcut cinste României la nivel mondial. Emisiunea „Români celebri (II)” este disponibilă începând de marți, 17 iulie 2018, în magazinele Romfilatelia.
Continuare »
Încarc...
Publicat de Veronica Şerbănoiu in Ştiri
20 ianuarie 2016
Institutul Cultural Român invită publicul joi, 21 ianuarie 2016, ora 17:00, la lansarea seriei de filme documentare intitulată „Gândit în România”, dedicată unor mari inventatori români: Victor Babeș, Anghel Saligny, Petrache Poenaru, Emil Palade, Aurel Vlaicu, Henri Coandă, Ana Aslan, Ion Cantacuzino, Hermann Oberth, Nicolae Vasilescu Karpen, Gogu Constantinescu și Traian Vuia.
Cu acest prilej, este prezentat și albumul bilingv „Mari români de pretutindeni / Outstanding Romanians Far and Wide”, publicat în condiții grafice de excepție la Editura Alexis, în 2015.
Continuare »
Încarc...
Publicat de Lucian Velea in Cărţi, Seriale, Ştiri
11 decembrie 2014
Academia de Ştiinţe Berlin – Brandenburg isi deschide pe 12 decembrie 2014 prestigioasele spaţii pentru simpozionul „300 de ani de relaţii ştiinţifice româno-germane; Cantemir – un european al primului ceas”, manifestare culturală şi ştiinţifică destinată marcării a 300 de ani de când domnitorul şi umanistul român a fost primit în rândurile Academiei Berlineze.
Manifestarea ce are loc în înaltul for berlinez se înscrie în cadrul evenimentelor dedicate marcării, în Germania, a tricentenarului Dimitrie Cantemir, anul acesta împlinindu-se 300 de ani de când domnitorul şi cărturarul român a devenit membru al Societăţii Regale Prusace a Ştiinţelor din Berlin, fondată la 1700 de către Gottfried Wilhelm Leibniz. Organizatorii acţiunii sunt Institutul Cultural Român de la Berlin, Ambasada României, Academia de Ştiinţe Berlin-Brandenburg, Academia Română şi Academia de Ştiinţe a Moldovei.
Continuare »
Încarc...
Publicat de Lucian Velea in Ştiri
26 octombrie 2007
Fragmente din volumul „Personalitatea literaturii române” de Constantin Ciopraga (capitolul „Renascentism târziu: Dimitrie Cantemir”), Princeps Edit, Iaşi, 2007
„Nu numai prin imensa capacitate de cunoaştere, pornind intensiv de la cei vechi, dar şi prin modul de a construi el însuşi, moldoveanul Cantemir a fost, în frământata lume feudală, un umanist de statură renascentistă. Prin îngânduratul Miron Costin, prin Dosoftei, prestigiosul mitropolit de Iaşi, prin Nicolae Milescu, al cărui studiu teologic Enchiridion sive Stella Orientalis Occidentalis splendens se tipărea în 1669 la Paris, de asemenea prin foarte instruitul muntean Constantin Cantacuzino, fracventator al Universităţii padovane (suprimat în 1716 la Constantinopol), apoi prin Cantemir, emulul acestora – unii de formaţie latină, alţii iniţiaţi şi în cultura Heladei -, se configura la confiniile Orientului cu Occidentul, un început autohton de renaştere.”
Continuare »
Încarc...
Publicat de Iulia Muşat in Critică literară, Cărţi