5 ianuarie 2022
Pentru introducerea în circulație a primelor mărci poștale din anul 2022, în data de 5 ianuarie 2022, Romfilatelia a realizat o serie de timbre uzuale cu tematica „Personalități”, formată din nouă valori nominale, pe ale căror imagini sunt reproduse portretele celor trei personalități românești: Constantin Brâncuși, George Enescu și Henri Coandă.
Continuare »
Încarc...
Publicat de Veronica Şerbănoiu in Ştiri
13 decembrie 2021
Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă organizează, pe 14 decembrie 2021, la Pavilionul României din cadrul Expoziției Mondiale de la Dubai, în parteneriat cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, conferința „Sustainable Romania. Local Knowledge from the Past for a Global Lasting Future” („România durabilă”).
Continuare »
Încarc...
Publicat de Veronica Şerbănoiu in Ştiri
26 noiembrie 2021
Manuscrisul enunțat de Emil Cioran în timpul creării volumului „Cartea amăgirilor” a fost adjudecat pentru 7.000 de euro în cadrul Licitației de carte rară, hărți și manuscrise. Prețul a crescut în licitație de 6 ori, pornind de la 1.800 de euro, fiind cea mai mare valoare de adjudecare a unui lot. O evoluție impresionantă a avut și cartea scrisă de Dimitrie Cantemir, „Istoria Imperiului Otoman”, cu 22 de gravuri ce ilustrează portretele sultanilor, fiind adjudecată pentru 6.000 de euro.
Continuare »
Încarc...
Publicat de Veronica Şerbănoiu in Cărţi, Ştiri
18 februarie 2021
Muzeul Național de Artă al României și Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” oferă publicului vineri, 19 februarie 2021, „Concertul extraordinar aniversar 145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi”, eveniment realizat cu implicarea Ministerului Culturii. Orchestra Română de Tineret, dirijată de maestrul Cristian Mandeal, le are soliste pe Monica Bejenaru – voce şi Simina Croitoru – vioară.
Continuare »
Încarc...
Publicat de Veronica Şerbănoiu in Muzică, Ştiri
25 septembrie 2020
O importantă resursă documentară și educațională se lansează online cu scopul de a oferi argumente și materiale multimedia care demonstrează că doar cu implicarea întregii populații se poate obține o lume durabilă. Iar pentru a convinge tinerii, copiii și adulții să ia parte la acest efort, este nevoie de un constant efort de comunicare.
Continuare »
Încarc...
Publicat de Veronica Şerbănoiu in Ştiri
21 octombrie 2019
Marți, 22 octombrie 2019, ora 18:00, are loc, în Sala de Conferințe a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția (Palazzo Corrrer, Campo Santa Fosca, Cannaregio 2214) o manifestare insolită. În cadrul unui interviu – dezbatere intitulat „În jurul conceptului de artă modernă. De la Brâncuși la ultimele tendințe în arta modernă: poetica lui Gianmaria Potenza”, criticul de artă Enzo Santese se confruntă cu cunoscutul pictor, sculptor și autor de monumentale opere decorative Gianmaria Potenza. Santese încearcă să definească traseele artei acestuia din urmă în contextul modificărilor de modalități expresive în arta modernă în urma revoluționării limbajului sculptural în sens sintetic și simbolic de către Constantin Brâncuși.
Brâncuși și-a pus problema cum să confere formă identităților impalpabile proprii materiei înseși. Geometrizarea pentru el a fost doar modul de a raționaliza, prin reducere la forme esențiale, parcursul devenirii materiei vii și intrinseca ei noblețe interioară originară. Puritatea formei trebuia să sugereze, în viziunea Maestrului român, un moment al parcursului: acela în care creația, deschisă spre evoluție, atinge punctul perfecțiunii, care să nu poată fi concepută în afara perfecțiunii exterioare, a formei.
Continuare »
Încarc...
Publicat de Veronica Şerbănoiu in Ştiri