7 octombrie 2016
După vizita din luna mai de la Bucureşti, în cadrul aniversării de 10 ani a colecţiei „Raftul Denisei”, când şi-a lansat cel mai recent roman din 2015 tradus în colecţie, „Mireasa tânără”, scriitorul italian Alessandro Baricco revine în România, de data aceasta la Cluj, ca invitat de onoare al Festivalului Internaţional de Carte Transilvania.
Foto: Radu Sandovici
Continuare »
Încarc...
Publicat de Veronica Şerbănoiu in Cărţi, Ştiri
17 mai 2016
Alessandro Baricco, unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai apreciaţi scriitori italieni contemporani, se întâlneşte cu publicul roman pe 17 şi 18 mai 2016 în cadrul a două evenimente organizate de Editura Humanitas Fiction şi de Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, cu prilejul anului aniversar „Raftul Denisei – 10 ani”.
Continuare »
Încarc...
Publicat de Veronica Şerbănoiu in Cărţi, Ştiri
30 decembrie 2015
Humanitas Fiction a publicat recent cartea „De trei ori în zori” de Alessandro Baricco. Noua sa ficțiune impresionează, dincolo de virtuozitatea stilistică, prin umanitatea personajelor, prin poezia luminoasă a descrierilor și prin poveștile vieților unor cupluri întâmplătoare, care se condensează în trei secvențe, la ora când ziua se îngână cu noaptea.
Continuare »
Încarc...
Publicat de Lucian Velea in Cărţi, Ştiri
1 mai 2014
Humanitas Fiction a publicat romanul „Mr Gwyn” de Alessandro Baricco.
În „Mr Gwyn„, apărut în Italia în 2011, Alessandro Baricco este acelaşi romancier strălucit care ne pune la încercare capacitatea de a privi lumea dincolo de învelişul ei cotidian. Cu pas sigur şi decis, el intră în simetriile secrete ale misteriosului său personaj, urmărind cu virtuozitate exemplară cărările pe care acesta le străbate, iar rezultatul este o bijuterie literară.
Nimic din „arsenalul” care l-a făcut celebru nu lipseşte în acest al optulea roman al lui Baricco: nici corespondenţele poetice, nici detaliile subtile şi nici personajele stranii. Acum însă, sub chipul enigmaticului scriitor londonez Jasper Gwyn, el pare să se pună în ecuaţie pe sine însuşi.
Jasper Gwyn, scriitor londonez de succes, autor de romane cu mare căutare la public, hotărăşte într-o bună zi că nu mai vrea să scrie şi, în pofida protestelor agentului său literar, anunţă că pune capăt frumoasei sale cariere. Cum însă inactivitatea în voia căreia se lasă e cât pe ce să-l coste sănătatea, iar ceea ce ştie cel mai bine să facă este totuşi să scrie, el îşi propune să trăiască din meseria de copist. Un copist aparte, căci nu copiază texte, ci oameni, cu alte cuvinte face la comandă portrete scrise, ca un pictor care desenează pe bani chipul unui trecător, la colţ de stradă. Îşi amenajează, aşadar, cu infinită grijă un atelier într-un cartier al Londrei şi se lasă absorbit de aventura înţelegerii sufletului omenesc, fiindcă pentru el a scrie portretul cuiva este, aşa cum spune, „un fel de a-l aduce acasă”, de a-l face să se regăsească. Numai că după zece portrete şi un scandal de presă, dispare, nu fără a lăsa totuşi în urmă mai multe semne care conturează o enigmă fără răspuns: cine este în fond personajul acesta purtător a nenumărate chipuri răsfrânte în jocul de oglinzi al romanului?
Continuare »
Încarc...
Publicat de Lucian Velea in Cărţi, Ştiri