24 octombrie 2012

Vasile Pârvan şi Şcoala Română din Roma

Cea mai veche instituție românescă de cultură din străinătate, Școala Română din Roma / Accademia di Romania in Roma, aniversează în această toamnă 90 de ani de la deschidere și 130 de ani de la nașterea arheologului român Vasile Pârvan. Aniversarea va fi marcată în zilele de 26 și 27 octombrie 2012, la sediul instituției, de organizarea unui colocviu, a unor prezentări de carte, a unei expoziții documentare și a unui concert.

Colocviul „Vasile Pârvan şi Şcoala Română din Roma” reunește specialiști italieni, români și francezi, propunându-și să evoce figura savantului Vasile Pârvan și activitatea depusă pentru fondarea și organizarea Școlii Române din Roma între anii 1921-1927. Alte comunicări vor trata importanța Școlii în panorama științifică interbelică, aspecte privind clădirea ridicată în centrul Romei de arhitectul Petre Antonescu și reluarea activității științifice și culturale după 1990. În deschidere vor lua cuvântul reprezentanți ai celor mai înalte foruri științifice și culturale din țară, dar și ai lumii academice italiene și străine active la Roma.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 28 septembrie 2007

Vasile Pârvan sau ce dorim de la elevii noştri

Auzisem despre Vasile Pârvan când eram mică, aşa cum auzi din greşeală despre lucruri care rămân în tine pentru a le înţelege mult mai târziu; nu-mi amintesc exact cine şi ce-mi spusese despre Domnia Sa. Ceva legat de daci. Am aflat apoi, studentă fiind, despre „Getica” şi despre importanţa activităţii autorului acesteia pentru şcoala românească de istorie şi de arheologie, dar şi pentru cei care studiază istoria limbii române. De curând însă (profesor fiind eu acum), am descoperit un foarte interesant curs, ţinut la Universitatea din Cluj (în 1919!), pe care îl recomand călduros, intitulat „Datoria vieţii noastre”. Ideile sunt parcă ale timpurilor noastre şi am selectat câteva pasaje, cele care m-au surprins în felul acela plăcut în care găseşti, unde te aştepţi mai puţin, întrebări sau răspunsuri pe care le ştii adânc în tine şi pe care le auzi deodată rostindu-se.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

ianuarie 2023
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii