27 mai 2009

Sexul cireşilor

Sexul cireşilorLa Humanitas Fiction a apărut romanul „Sexul cireşilor” de Jeanette Winterson, recompensat cu E.M. Forster Award de către American Academy of Arts and Letters. Romanele autoarei sunt traduse în peste treizeci de ţări.

Neconventional şi şocant, „Sexul cireşilor” transformă imaginaţia în spectacol şi limbajul în pariu. Scriitoarea denunţă legile patriarhale ca insuficiente, mincinoase şi pline de cruzime, aducând în prim-plan personaje bisexuale, hibride, care joacă X şi 0 în marginea tuturor tratatelor de biologie sau de morală.

În Anglia secolului al XVII-lea, un rege e decapitat cât ai zice peşte, politica se face la bordel şi nimic nu stârneşte mai multă uimire decât vederea unui ananas. Aici începe viaţa lui Jordan, printre mirosurile grele ale Tamisei, pe malul căreia îşi meştereşte micile corăbii de lemn. Mama lui adoptivă, Femeia cu Câini, este o creatură monstruoasă, cu un vocabular pestriţ şi o slăbiciune pentru prostituate. O viaţă de familie dusă în zona grotescului tandru, o poveste de un suprarealism firesc, căci insolitul intră în ordinea lucrurilor. Jordan se face explorator şi pleacă în călătorii scrise cu cerneală simpatică, străbătând oraşe pustiite de molima iubirii, în căutarea unor specii neştiute şi a celei de-a Douăsprezecea Prinţesă Dansatoare, care i-a furat inima. Până la ea însă, află poveştile celorlalte unsprezece surori, tot atâtea viniete pe tema violenţei mitice dintre sexe.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

mai 2024
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii