Sexul cireşilor
La Humanitas Fiction a apărut romanul „Sexul cireşilor” de Jeanette Winterson, recompensat cu E.M. Forster Award de către American Academy of Arts and Letters. Romanele autoarei sunt traduse în peste treizeci de ţări.
Neconventional şi şocant, „Sexul cireşilor” transformă imaginaţia în spectacol şi limbajul în pariu. Scriitoarea denunţă legile patriarhale ca insuficiente, mincinoase şi pline de cruzime, aducând în prim-plan personaje bisexuale, hibride, care joacă X şi 0 în marginea tuturor tratatelor de biologie sau de morală.
În Anglia secolului al XVII-lea, un rege e decapitat cât ai zice peşte, politica se face la bordel şi nimic nu stârneşte mai multă uimire decât vederea unui ananas. Aici începe viaţa lui Jordan, printre mirosurile grele ale Tamisei, pe malul căreia îşi meştereşte micile corăbii de lemn. Mama lui adoptivă, Femeia cu Câini, este o creatură monstruoasă, cu un vocabular pestriţ şi o slăbiciune pentru prostituate. O viaţă de familie dusă în zona grotescului tandru, o poveste de un suprarealism firesc, căci insolitul intră în ordinea lucrurilor. Jordan se face explorator şi pleacă în călătorii scrise cu cerneală simpatică, străbătând oraşe pustiite de molima iubirii, în căutarea unor specii neştiute şi a celei de-a Douăsprezecea Prinţesă Dansatoare, care i-a furat inima. Până la ea însă, află poveştile celorlalte unsprezece surori, tot atâtea viniete pe tema violenţei mitice dintre sexe.
În San Francisco Chronicle s-a scris că „Sexul cireşilor este o bijuterie de roman, amestecând fantezia celor O mie şi una de nopţi cu aplecarea filozofică a lui Milan Kundera şi graţia lui Italo Calvino.”
Născută în 1959, la Manchester, Jeanette Winterson este crescută de o familie de evanghelişti penticostali, în orăşelul Accrington din Lancashire. La cincisprezece ani, adolescenta – pe care părinţii o destinaseră unei cariere de misionariat în Africa – îşi părăseşte caminul. Stabilită la Londra, începe să scrie şi, la douăzeci şi trei de ani, termină prima carte, cu o pronunţată tentă autobiografică, „Portocalele nu sunt singurele fructe” („Oranges Are Not the Only Fruit”). Publicat în 1985, acest roman îi aduce Whitbread First Novel Award. Tot în 1985 publică „Boating for Beginners”. „Pasiunea” („The Passion”), al treilea roman al ei, este distins în 1987 cu John Llewelyn Rhys Memorial Prize, iar „Sexul cireşilor” („Sexing the Cherry”, 1989) este recompensat cu E.M. Forster Award. Următoarele romane – „Scris pe trup” („Written on the Body”, 1992), „Gut Symmetries” (1997), „Art & Lies” (1994), „The PowerBook” (2000), „Lighthousekeeping” (2004; aflat în 2005 pe lista scurta la Commonwealth Writers’ Prize), şi „Stone Gods” (2007) – îi confirmă extraordinara originalitate şi forţă literară. În anul 2006, Jeanette Winterson a fost distinsă cu ordinul Ofiţer al Imperiului Britanic.