4 iunie 2013

Alte premii pentru „Veşnicie provizorie” de Valeriu Butulescu

Fără îndoială, „Veşnicie provizorie (Hoţul cinstit)”, comedia de debut a lui Valeriu Butulescu, este cea mai jucată, dar şi cea mai premiată piesă a acestui dramaturg.
Piesa a avut premiera absolută la Petroşani, în urmă cu douăzeci de ani, regia fiind realizată de Rodica Băiţan, cu regretatul actor Mihai Clita în rolul principal. Spectacolul a plăcut, fiind prezentat pe mai multe scene din ţară, inclusiv la Teatrul Naţional Bucureşti.

Un spectacol burlesc, pe baza acestui text, a fost montat, tot la Petroşani, de Horaţiu Ioan Apan, în anul 2004, având în actriţa Mirela Cioabă un interpret de excepţie.
Tot în 2004, piesa este prezentată pe scena Teatrului Naţional „V. Alecsandri” din Republica Moldova, în regia lui Anatol Pânzaru, artist al poporului. Spectacolul este selectat pentru Festivalul Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara. Pentru acest spectacol, Valeriu Butulescu primeşte, în cadrul Festivalului, Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru creaţie dramaturgică originală.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...
 6 mai 2008

Veşnicie provizorie (Hoţul cinstit)

A patra piesă pe care o prezentăm din integrala creaţiei dramaturgice a lui Valeriu Butulescu este „Veşnicie provizorie”, o dramă în două acte, cunoscută mai ales ca „Hoţul cinstit”, titlul sub care s-a jucat.

Scenariul a fost categorisit în multe feluri, de la tragedie la comedie. Este stilul specific lui Valeriu Butulescu de a trata cu umor subiecte serioase şi profunde. Realismul cotidian este împins în absurd, jocurile de cuvinte şi idei sunt în lumea lor, multe replici sunt memorabile.

Piesa a avut premiera absolută pe 8 aprilie 1993, la Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroşani, regizat de Rodica Băiţan. Această premieră reprezintă şi debutul ca dramaturg al lui Valeriu Butulescu.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

iunie 2024
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii