27 august 2020

Limba română prin ochi de copil

Pe 31 august 2020, începând cu ora 11:00, cu ocazia celebrării Zilei Limbii Române, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția invită publicul să vizioneze proiectul „Limba română prin ochi de copil”. Acesta poate fi accesat pe pagina oficială de Facebook a instituției, un dialog filmat, fiu–tată, pe baza „perlelor” de limbă strânse de scriitorul Robert Șerban de la fiul său, Tudor, o dată cu creșterea acestuia.

Copilul percepe candid, dar serios, lumea, iar descoperirea ei, prin limbă, prin cuvinte, prin erori de înțelegere, de pronunție, prin inventarea de cuvinte care nasc umor este, în fond, un exercițiu de cunoaștere, o experiență de viață, un mod de asimilare.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 23 martie 2020

Conferințele TNB online

Începând de luni, 23 martie 2020, Teatrul Național „I.L. Caragiale” oferă spre vizionare online, pe canalul de Youtube al TNB, înregistrările live ale Conferințelor Teatrului Național, desfășurate în cadrul Programului TNB – „Parateatral”.

Aceste materiale sunt difuzate, zilnic, începând cu ziua de luni, 23 martie 2020, în intervalul 14:00 – 18:00, pe canalul de Youtube, pe pagina de Facebook și preluate, de asemenea, pe pagina de internet Livestreaming TNB.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 20 august 2018

6 poveşti cu draci

Igor Bergler, autorul bestsellerurilor „Biblia pierdută” și „Testamentul lui Abraham”, revine cu o colecție de șase povestiri de neratat adunate sub titlul „6 poveşti cu draci„.

Nemulțumiți de mediocritatea creatorului lor, șase draci evadează din tot atâtea tablouri. Altul are o revelație de factură kafkiană – e un Gregor Samsa întors pe dos, îndrăcit, în răspăr. Un altul preia legenda faustiană și o împinge până la ultima consecință. Unul e pirat, gentleman și cavaler. Cei mai mulți au grave probleme identitare. Și surprizele nu se opresc aici.

Dracii lui Igor Bergler sunt foarte departe de imaginile clasice ale răului, ei aparțin mai degrabă generației de îngeri căzuți, transformați în eroi civilizatori, dar nu numai. Un text de o densitate nebună, inteligent și distractiv în același timp, în care Márquez se întâlnește cu Borges, Kafka cu Goethe și Eco cu Bulgakov. O carte de neratat, un roller coaster în care nu poți urca fără centură de siguranță și unde nimic nu e ceea ce pare.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...
 22 noiembrie 2017

Proiecţii ale culturii române în cultura europeană

Muzeul Național al Literaturii Române, împreună cu Academia Română – Secția de Filologie și Literatură și Secția de Arte, Arhitectură și Audiovizual, Institutul Cultural Român, Departamentul de Filologie, Literatură şi Lingvistică de la Universitatea din Pisa, Facultatea de Litere – Universitatea din București și Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, organizează la București, între 23-24 noiembrie 2017, un simpozion științific internaţional dedicat relațiilor dintre cultura română și culturile europene cu care aceasta s-a aflat în contact (in)direct și s-a sincronizat de-a lungul timpului. Intervențiile oferă o perspectivă transversală și interdisciplinară asupra a ceea ce numim proiecțiile limbii, literaturii și culturii române în Europa. Simpozionul debutează cu o avanpremieră, pe 22 noiembrie 2017 la MNLR. În cadrul simpozionului „Proiecții ale culturii române în cultura europeană” susțin comunicări reprezentanți de primă mărime ai mediului intelectual și academic românesc și european: istorici și critici literari și de artă, profesori, cercetători.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 18 februarie 2016

140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi

În cadrul programului „140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși”, derulat de Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” de la Târgu Jiu în parteneriat cu Institutul Cultural Român, în perioada 18-20 februarie 2016 are loc la Târgu Jiu o primă serie de manifestări dedicate sculptorului român.

Programul se deschide joi, 18 februarie 2016, cu vernisajul expoziției naționale de grup „Desenul post-Brâncuși”, a membrilor Uniunii Artiștilor Plastici din România, deschisă la Galeriile de Artă ale Municipiului Târgu Jiu. Expun artiștii: George Apostu, Sava Stoianov, Constantin Popovici, Florin Isuf, Mihai Păcurar, Vlad Ciobanu, Darie Dup, Aurel Bulacu, Aurel Vlad, Ile Ștef, Mihai Țopescu, Valer Neag, Cristian Sida, Vasile Fuiorea, Gabriel Kelemen, Cătălin Geană, Daniel Semenescu, Daniel Șerban, Cristina Ploscariu, Florin Gheorghiu, Iliana Gheorghiu, Gheorghe Plăveți, Romana Țopescu, Dragoș Bădița, Petru Birău, Armand Landh, Georgiana Brandt, Gabriela Cristu Sgarbură, Adrian Bândea, Ioana Palmar, Ileana Ștefănescu, Bogdan Iepure, Ioana Avram, Dorina Ștefan, Gabriel Giodea, Valentin Boboc, Ilina Schileru.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 18 august 2015

Chipuri ascunse / Jurnalul unui geniu

Miercuri, 19 august, de la ora 19, Librăria Humanitas de la Cişmigiu este gazda unei seri dedicate lui Salvador Dali, prilejuită de apariţia singurului său roman, „Chipuri ascunse„, la Editura Humanitas Fiction, în colecţia „Raftul Denisei”, şi de publicarea unei noi ediţii a celebrului său volum de memorialistică „Jurnalul unui geniu”.

invitatie

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

iulie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii