18 februarie 2016

140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi

În cadrul programului „140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși”, derulat de Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” de la Târgu Jiu în parteneriat cu Institutul Cultural Român, în perioada 18-20 februarie 2016 are loc la Târgu Jiu o primă serie de manifestări dedicate sculptorului român.

Programul se deschide joi, 18 februarie 2016, cu vernisajul expoziției naționale de grup „Desenul post-Brâncuși”, a membrilor Uniunii Artiștilor Plastici din România, deschisă la Galeriile de Artă ale Municipiului Târgu Jiu. Expun artiștii: George Apostu, Sava Stoianov, Constantin Popovici, Florin Isuf, Mihai Păcurar, Vlad Ciobanu, Darie Dup, Aurel Bulacu, Aurel Vlad, Ile Ștef, Mihai Țopescu, Valer Neag, Cristian Sida, Vasile Fuiorea, Gabriel Kelemen, Cătălin Geană, Daniel Semenescu, Daniel Șerban, Cristina Ploscariu, Florin Gheorghiu, Iliana Gheorghiu, Gheorghe Plăveți, Romana Țopescu, Dragoș Bădița, Petru Birău, Armand Landh, Georgiana Brandt, Gabriela Cristu Sgarbură, Adrian Bândea, Ioana Palmar, Ileana Ștefănescu, Bogdan Iepure, Ioana Avram, Dorina Ștefan, Gabriel Giodea, Valentin Boboc, Ilina Schileru.

Vineri, 19 februarie 2016, de la ora 10:00, la casa-muzeu „Constantin Brâncuși” din satul Hobița are loc un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Artistic „Maria Lătărețu” al Școlii Populare de Artă Târgu Jiu, formația de naiști condusă de prof. Dumitru Pasăre (naiști care au concertat alături de Gheorghe Zamfir și Andre Rieu în spectacolele de la București și din străinătate), precum și grupuri de elevi de la colegii și licee din Târgu Jiu și comuna Peștișani. Sunt așteptați toți cei care doresc să aducă un omagiu marelui sculptor născut pe 19 februarie 1876 la Hobița și să revadă locurile copilăriei acestuia.

Tot de la ora 10:00, la Universitatea „Constantintin Brâncuși” din Târgu Jiu sunt deschise „Colocviile Brâncuși”, care reunesc personalități ale vieții academice și culturale din țară și din străinătate, invitate să susțină comunicări. Printre acestea se numără: Sorana-Georgescu Gorjan (cercetător), Constantin Zărnescu (scriitor, cercetător), prof.univ. Paul Rezeanu, Stephan Benedict (deținătorul a numeroase documente legate de Constantin Antonovici, ucenic al lui Constantin Brâncuși,), acad. Mircia Dumitrescu, Matei Stîrcea Crăciun (cercetător la Institutul „Fr. Rainer” al Academiei Române), Roxana Rădvan (șef departament, Institutul Național de Optoelectronică), Radu Boroianu (președintele ICR), cadre universitare de la Universitatea „Constantin Brâncuși”. Din program: simpozion științific cu tema „Brâncuși – materie și idee”; prezentarea raportului privind prima fază a cercetărilor efectuate în cadrul programului de monitorizare a Ansamblului brâncușian de către Institutul Național de Cercetări în Optoelectronică București; lansarea revistei Brâncuşi, serie nouă; lansarea nr. 33 al revistei Confesiuni, revistă de cultură a Centrului Brâncuși.

Teatrul „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu găzduieşte, de la ora 15:00, ședinta solemnă comună a Consiliului Județean Gorj și a Consiliului Local al Municipiului Târgu Jiu, închinată sărbătoririi a 140 ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, urmată de Gala Brâncuși, în cadrul căreia susțin recitaluri actorul Ilie Gheorghe de la Teatrul Național Craiova și pianistul Florin Berculescu. Cu această ocazie, este prezentat proiectul de amenajare a ansamblului Calea Eroilor realizat de arh. Dorin Ștefan, proiect destinat să pună în valoare mai bine conceptul ansamblului monumental ridicat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu.

De la ora 17:30, la Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” are loc vernisajul expoziției de sculptură a artistului Maxim Dumitraș. Intitulată „Absențe încercuite”, expoziția este prezentată de criticul Pavel Șușară.

Seara încheie cu un concert extraordinar – „Brâncuși și bucuria muzicii” – susținut de Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcașu și Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, de la ora 20:00, la Complexul Anna Events – Insulița Jiului.

Sâmbătă, 20 februarie 2016, „Colocviile Brâncuși” continuă la Universitate cu prelegeri și dezbateri.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook