14 martie 2017

O piesă de Valeriu Butulescu, în premieră la Bârlad

Comedia „Pacea cu zmeii” a fost scrisă de Valeriu Butulescu în urmă cu două decenii, fiind montată în premieră absolută la Petroşani, în 05.02.1999, în regia lui Marcel Şoma, cu Mihai Clita, George Negraru, Francisca Chorobea şi Florin Plaur în distribuţie (Ce repede zboară timpul! Primii trei realizatori au trecut deja în eternitate!) Premiera piesei „Pacea cu zmeii” a avut loc exact în ziua în care, la Cozia, premierul de atunci, Radu Vasile (decedat şi el între timp) a semnat „tratatul” de pace cu Zmeul Zmeilor de la Confederaţia Sindicatelor Miniere, vestitul Miron Cozma. Suprapunerea „Păcii de la Cozia” cu premiera comediei „Pacea cu zmeii”, deşi pur întâmplătoare, a stârnit ilaritate la centru. Revista „Dilema”, condusă de Andrei Pleşu, se întreba retoric, în chiar titlul unui articol „Coincidenţă sau premoniţie”. Dar a stârnit şi panică la Teatrul din Petroşani. În timpul premierei, când Zmeul Zmeilor intra în scenă cu buzduganul la cureaua de la salopetă, un grup de spectatori înfierbântaţi de evenimentele politice de afară, au scandat îndelung: Coz-ma! Coz-ma! Conducerea teatrului s-a speriat, a înţeles pericolul şi de-atunci piesa nu s-a mai prezentat la Petroşani. Textul s-a jucat totuşi, de profesionişti şi de amatori, având între timp vreo zece premiere, în diverse oraşe din ţară (Bucureşti, Iaşi, Arad, Fălticeni, Craiova, Baia Mare etc.). Trupele au intrat în posesia textului, descărcându-l de pe www.citatepedia.ro, sait care găzduieşte întreaga operă literară a lui Valeriu Butulescu.

Ultima premieră a avut loc pe 18.02.2017, pe scena Teatrului „Victor Ion Popa” din Bârlad. Au jucat cu vervă şi mult umor, actorii profesionişti: George Sobolevschi (Făt-Frumos), Oana Florea (Ileana), Lucian Arhire (Zmeul Zmeilor), Alexandru Savu (Pepelea) și Bogdan Manolache (Calul), ultimul aflat la debut. Regia a fost semnată de Dorin Mihăilescu, iar scenografia de Sandu Maftei.

Valeriu Butulescu felicitând realizatorii spectacolului de la Bârlad

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 8 voturi
Încarc...
 20 aprilie 2016

Descărcate de pe Citatepedia, două piese de Valeriu Butulescu în Festivalul de Teatru de la Harghita

Organizat sub genericul „Teatrul este poezie ce se desprinde din carte şi devine omenească” (Federico Garcia Lorca), Festivalul Concurs de Teatru Şcolar de la Harghita îşi propune „stimularea creativităţii, a dezinvolturii în exprimare, a inovaţiei şi a imaginaţiei elevilor din învăţământul gimnazial şi liceal.” Se încearcă acest demers prin participarea tinerilor, în număr cât mai mare, la activităţi extraşcolare şi extracurriculare iniţiate de instituţiile de învăţămant.

Programat a se desfăşura pe durata acestei săptămâni, Festivalul-Concurs de Teatru Şcolar are în program piese cunoscute, semnate de I.L. Caragiale, Tudor Muşatescu, Victor Ioan Popa, Fraţii Grimm etc.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 3 voturi
Încarc...
 17 noiembrie 2015

Deţinuţi talentaţi aduc o piesă de Valeriu Butulescu pe scena Teatrului „Nottara”

Gazeta de Sud (cotidianul oltenilor de pretutindeni) ne dă o ştire interesantă. Aflăm că deținuții custodiați de Penitenciarul Craiova au susținut recent, pe scena Casei de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova, spectacolul de teatru „Pacea cu zmeii” de Valeriu Butulescu. Regia a fost asigurată de Ramona Cone şi Liana Resteanu. Scenariul a fost găsit în Biblioteca Citatepedia.

Aceasta a fost prima reprezentație dintr-o serie de spectacole de teatru ce vor avea loc în comunitate, iar intrarea a fost liberă. Evenimentul a făcut parte din Săptămâna Educaţiei Permanente – Festivalul Şanselor Tale, ediţia a XVI-a, organizat de Casa de Cultură „Traian Demetrescu” Craiova, în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova şi sub egida Asociaţiei „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021”, în perioada 9-15 noiembrie 2015.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...
 4 noiembrie 2008

Pacea cu zmeii

A zecea piesă pe care o prezentăm din integrala creaţiei dramaturgice a lui Valeriu Butulescu este „Pacea cu zmeii”, o comedie într-un act.

Autorul se inspiră din basme pentru a proiecta în spaţiul teatral o „poeste de adormit adulţi”. Povestea aceasta însă are o mulţime de trimiteri la realitatea prezentă, iar „adormirea” este doar pentru cei care se lasă vrăjiţi de demagogie şi alte asemenea „poveşti”. Ceilalţi vor continua să vadă mai departe, chiar mai limpede prin prisma umorului lui Valeriu Butulescu.

Premiera absolută a acestei piese a avut loc pe 5 februarie 1999, pe scena Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroşani, în regia lui Marcel Şoma.

Cu această piesă, completăm integrala propusă, publicând toate scenariile scrise până la acest moment. O altă piesă este însă în curs de apariţie, aşa că… va urma…

SlabAcceptabilOKBunExcelent 3 voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

iunie 2024
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii