15 august 2014
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Pablo Picasso se afla la Paris când oraşul a fost ocupat de trupele naziste. În timpul unei percheziţii făcute de Gestapo la atelierul său din Rue des Grands-Augustins, un ofiţer german a văzut o fotografie a lucrării sale „Guernica”, inspirată de bombardamentele germano-italiene din 26 aprilie 1937 asupra satului spaniol. Ofiţerul l-a întrebat pe celebrul pictor:
– E opera dumneavoastră?
– Oh, nu, a dumneavoastră!
Încarc...
Publicat de Lucian Velea in Anecdote, Umor
8 iulie 2011
Se spune că Pablo Picasso, marele maestru al artei, a surprins un hoţ în locuinţa sa. Intrusul a reuşit sa fugă, dar artistul i-a reţinut figura şi la cererea poliţiei a făcut un portret robot. Pe baza desenului, poliţia ar fi fost nevoită să aresteze ca suspecţi o călugăriţă benediciină, o maşină de spălat şi Turnul Eiffel.
Încarc...
Publicat de Lucian Velea in Anecdote, Umor
4 februarie 2011
Un bărbat înstărit i-a comandat lui Pablo Picasso un portret al soţiei sale. Uimit de imaginea nereprezentativă din tabloul finalizat, soţul femeii se plânse:
– Nu aşa arată ea în realitate…
Când pictorul l-a întrebat cum arată soţia lui în realitate, bărbatul scoase o fotografie din portofelul său. Înapoindu-i fotografia Pablo, remarcă:
– Micuţă, nu-i aşa?
Încarc...
Publicat de Lucian Velea in Anecdote, Umor
8 octombrie 2010
Pablo Picasso statea supărat la o masă. Un prieten îl întreabă:
– Ce s-a întâmplat?
– Ştii că am pictat portretul nobilului Trambele şi e nemulţumit că nu i-a ieşit nasul cum trebuie.
– Bine, dar nu poţi să-l modifici?!
– Ba da, dar nu mai ştiu unde l-am pus…
Încarc...
Publicat de Lucian Velea in Anecdote, Umor
21 ianuarie 2008
Pentru prima dată, poemele celebrului pictor au şi o variantă în limba română. Este vorba de antologia publicată la Editura Minerva, în traducerea Irinei Mavrodin.
Când s-a apucat să scrie poezii, Picasso avea 54 de ani. Se despărţise de Olga Kohlova, picta mai puţin şi desena sporadic. În fiecare zi însă, timp de doi ani, migăleşte poezii care în loc de titlu au trecută data la care au fost terminate.
Din 1935, când i s-a trezit gustul pentru colajele de cuvinte, şi până în 1959, de când datează ultimul text cunoscut, cubistul a continuat să scrie poeme, chiar dacă ritmul n-a mai avut frenezia din primii doi ani. În total s-au adunat 400 de texte, răspândite azi prin colecţii particulare sau păstrate, cele mai multe dintre ele, în arhiva Muzeului Pablo Picasso din Paris.
Articolul integral din Cotidianul…
Încarc...
Publicat de Lucian Velea in Cărţi, Ştiri