15 august 2014

Guernica

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Pablo Picasso se afla la Paris când oraşul a fost ocupat de trupele naziste. În timpul unei percheziţii făcute de Gestapo la atelierul său din Rue des Grands-Augustins, un ofiţer german a văzut o fotografie a lucrării sale „Guernica”, inspirată de bombardamentele germano-italiene din 26 aprilie 1937 asupra satului spaniol. Ofiţerul l-a întrebat pe celebrul pictor:
– E opera dumneavoastră?
– Oh, nu, a dumneavoastră!

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...
 8 iulie 2011

Portret robot

Se spune că Pablo Picasso, marele maestru al artei, a surprins un hoţ în locuinţa sa. Intrusul a reuşit sa fugă, dar artistul i-a reţinut figura şi la cererea poliţiei a făcut un portret robot. Pe baza desenului, poliţia ar fi fost nevoită să aresteze ca suspecţi o călugăriţă benediciină, o maşină de spălat şi Turnul Eiffel.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...
 4 februarie 2011

Asemănare

Un bărbat înstărit i-a comandat lui Pablo Picasso un portret al soţiei sale. Uimit de imaginea nereprezentativă din tabloul finalizat, soţul femeii se plânse:
– Nu aşa arată ea în realitate…
Când pictorul l-a întrebat cum arată soţia lui în realitate, bărbatul scoase o fotografie din portofelul său. Înapoindu-i fotografia Pablo, remarcă:
– Micuţă, nu-i aşa?

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...
 8 octombrie 2010

Nasul

Pablo Picasso statea supărat la o masă. Un prieten îl întreabă:
– Ce s-a întâmplat?
– Ştii că am pictat portretul nobilului Trambele şi e nemulţumit că nu i-a ieşit nasul cum trebuie.
– Bine, dar nu poţi să-l modifici?!
– Ba da, dar nu mai ştiu unde l-am pus…

SlabAcceptabilOKBunExcelent 3 voturi
Încarc...
 21 ianuarie 2008

Picasso face rime şi în română

Picasso face rime şi în românăPentru prima dată, poemele celebrului pictor au şi o variantă în limba română. Este vorba de antologia publicată la Editura Minerva, în traducerea Irinei Mavrodin.

Când s-a apucat să scrie poezii, Picasso avea 54 de ani. Se despărţise de Olga Kohlova, picta mai puţin şi desena sporadic. În fiecare zi însă, timp de doi ani, migăleşte poezii care în loc de titlu au trecută data la care au fost terminate.

Din 1935, când i s-a trezit gustul pentru colajele de cuvinte, şi până în 1959, de când datează ultimul text cunoscut, cubistul a continuat să scrie poeme, chiar dacă ritmul n-a mai avut frenezia din primii doi ani. În total s-au adunat 400 de texte, răspândite azi prin colecţii particulare sau păstrate, cele mai multe dintre ele, în arhiva Muzeului Pablo Picasso din Paris.

Articolul integral din Cotidianul…

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

ianuarie 2023
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii