Blog.Citatepedia.ro
cărţi, teatru, cinema, muzicăCărte Rară, Hărți și Manuscrise
Cărți cu autograf și importante manuscrise, provenind majoritatea din două colecții importante – a familiei Țuculescu-Galaction și a poetului avangardist Sașa Pană – sunt scoase la licitație joi, 25 noiembrie 2021. Colecțiile sunt scoase la vânzare în cadrul licitației de Cărte Rară, Hărți și Manuscrise, iar până atunci sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviță, putând fi admirate și răsfoite în regim gratuit, de luni până duminică între 10:00-20:00.
Continuare »
Licitație de cărți vechi
„Colecția de Hârtii Importante ale unui Scriitor” conține hârtii și manuscrise vechi, de colecție, cărți cu un puternic caracter documentar ce provin din colecții prestigioase care sunt scoase la licitație, miercuri, 4 martie 2020, ora 19:00, la Galeria Artmark din Palatul Cesianu-Racoviță. Unele exemplare poartă semnătura olografă a autorilor, precum Tudor Arghezi, Nichita Stănescu, Mircea Eliade, Liviu Rebreanu sau Nicolae Labiș, iar altele sunt clasate în patrimoniul național cultural.
Continuare »
Piciorul
Tudor Arghezi nu-l aprecia sub nici un chip pe Demostene Botez, nici ca avocat, nici ca scriitor şi, de câte ori avea prilejul să se întâlnească cu el, i-o spunea în faţă.
Într-o zi, Arghezi, venind la Uniunea Scriitorilor, s-a întâlnit cu Demostene Botez, care tocmai ieşea, şchiopătând.
Văzându-l aşa neajutorat, Arghezi i se adresă:
– Măi, Demostene, ce-i cu tine? Ce-ai păţit?
– Nu vedeţi, maestre? Sunt cu un picior în groapă! se vaietă el.
– Nu-i nimic! Ţi-a rămas intact piciorul cu care scrii, îi replică Arghezi.
Roata culturii româneşti
Sub titlul „Roata culturii românești”, care sugerează dinamica spiritul ludic și sărbătoresc ce stau la baza culturii și artelor în comuniune, Institutul Cultural Român din New York organizează o serie complexă de evenimente dedicate sărbătoririi Zilei Culturii Naționale a României. Evenimentele au loc între 15 și 17 ianuarie 2015, în Sala Auditorium a ICR NY, la Cenaclul „Mihail Eminescu” al scriitorilor de origine română stabiliți în America, precum și în câteva biblioteci din New York care dețin carte în limba română.
Continuare »
Scule nemţeşti
Când Tudor Arghezi a vizitat prima dată studiourile de film Buftea, cei de acolo se lăudau mereu cu aparatura nemţească. La finalul vizitei, Arghezi i-a întrebat:
– Scule nemţeşti văd că aveţi, dar nemţii care să le mânuiască unde sunt?