Editura Humanitas invită cititorii la Librăria Humanitas de la Cişmigiu vineri, 20 ianuarie 2017, ora 19:00, la un dialog despre găurile negre, spaţiu, timp şi Univers, inspirat de Stephen Hawking. Invitaţi: Gheorghe Stratan (cercetător IUCN-Dubna şi IFIN- HH, Măgurele şi traducător al cărţilor lui Stephen Hawking), Gina Isar (Institutul de Ştiinţe Spaţiale), Adrian Sonka (Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”), Vlad Zografi (coordonatorul colecţiei de ştiinţă a Editurii Humanitas). Moderator: Corina Negrea (Radio România Cultural).
În 1994, editura Humanitas traducea şi publică o primă carte a lui Stephen Hawking, „Scurtă istorie a timpului. De la Big Bang la găurile negre„, reeditată periodic şi urmată de „Visul lui Einstein şi alte eseuri”, „Universul într-o coajă de nucă”, apoi de „O mai scurtă istorie a timpului” şi „Marele plan”, scrise împreună cu Leonard Mladinow, şi de cele trei cărţi pentru copii din seria „George”, la care Hawking a lucrat împreună cu fiica sa, Lucy. În vara lui 2014 a fost depăşit un prag spectaculos pentru cartea de ştiinţă. Vânzările lui Stephen Hawking în România au ajuns la 100 000 de exemplare.
Cercetarea lui Stephen Hawking a reuşit să ducă decisiv cosmologia mai departe, unind rezultate din termodinamică, ale teoriei relativităţii generale şi pe cele ale mecanicii cuantice. Universul nu este static, ci în expansiune, iar teoria Big Bangului, care a existat ca speculaţie de la începutul secolului XX, este acum în mod demonstrabil explicaţia pentru începutul universului.
În consens cu tema TED2008, profesorul Stephen Hawking pune câteva Mari Întrebări despre Universul nostru – Cum a apărut Universul? Cum a apărut viaţa? Suntem singuri? – şi discută despre modul în care am putea să le răspundem.
Fondatorul Premiului X, Peter Diamandis, vorbeşte despre cum l-a ajutat pe Stephen Hawking sǎ-şi îndeplineascǎ visul de a merge în spaţiu – zburând împreunǎ pânǎ în straturile superioare ale atmosferei, pentru a trăi senzaţia de imponderabilitate la gravitaţie zero.