18 august 2014

Peste 100 000 de exemplare din cărţile lui Stephen Hawking vândute în România

În 1994, editura Humanitas traducea şi publică o primă carte a lui Stephen Hawking, „Scurtă istorie a timpului. De la Big Bang la găurile negre„, reeditată periodic şi urmată de „Visul lui Einstein şi alte eseuri”, „Universul într-o coajă de nucă”, apoi de „O mai scurtă istorie a timpului” şi „Marele plan”, scrise împreună cu Leonard Mladinow, şi de cele trei cărţi pentru copii din seria „George”, la care Hawking a lucrat împreună cu fiica sa, Lucy. În vara lui 2014 a fost depăşit un prag spectaculos pentru cartea de ştiinţă. Vânzările lui Stephen Hawking în România au ajuns la 100 000 de exemplare.

Cercetarea lui Stephen Hawking a reuşit să ducă decisiv cosmologia mai departe, unind rezultate din termodinamică, ale teoriei relativităţii generale şi pe cele ale mecanicii cuantice. Universul nu este static, ci în expansiune, iar teoria Big Bangului, care a existat ca speculaţie de la începutul secolului XX, este acum în mod demonstrabil explicaţia pentru începutul universului.

Cărţile lui Stephen Hawking sunt modul de a prezenţa publicului rezultatele cercetărilor sale şi toţi paşii făcuţi de cosmologie începând din antichitate pentru ca omul să-şi găsească locul în univers. Un univers care pe măsură ce este explorat devine tot mai întins şi mai complicat, dar pe care acum avem mai multe şanse să îl înţelegem cu adevărat cu metodele fizicii şi ale matematicii.

Scurtă istorie a timpului. De la Big Bang la găurile negre” este bestsellerul seriei Stephen Hawking. Nicio carte de ştiinţă nu s-a bucurat vreodată de popularitatea „Scurtei istorii a timpului” – pentru mai bine de patru ani s-a aflat pe lista de bestselleruri din Sunday Times, mai mult decât orice altă carte. Explicaţia acestui succes ţine de natura întrebărilor pe care le pune aici Stephen Hawking, unul dintre cei mai mari savanţi contemporani, devenit, alături de Albert Einstein, un simbol al ştiinţei: Cum s-a născut universul? Este timpul reversibil? Este spaţiul nemărginit? Există alte dimensiuni spaţiale, care scăpa percepţiei noastre? Arta lui Hawking e de a găsi imagini intuitive, pregnante, prin care stimulează fantezia şi curiozitatea oricărui cititor, fie că este sau nu iniţiat în fizica fundamentală.

Seria este continuată în 2014 la Humanitas printr-o nouă carte, „Teoria universală. Originea şi soarta universului”. Încercând să lămurească momentul naşterii universului, cosmologia ultimelor decenii a ajuns în punctul cel mai fierbinte al fizicii: necesitatea elaborării unei teorii care să descrie toate interacţiunile din natură. Aici, dificultatea esenţială ţine de incompatibilitatea dintre relativitatea generală, valabilă la scara cosmică, şi mecanica cuantică, creată pentru a explica fenomenele de la scară microscopică. În „Teoria universală”, Stephen Hawking oferă o privire panoramică asupra temelor fundamentale de cercetare din cosmologie şi fizică: evoluţia universului, găurile negre, sensul şi semnificaţia timpului, teoria corzilor.

Lui Stephen Hawking, o minte strălucită captivă într-un corp distrus de boala Lou Gehring şi cel mai faimos om de ştiinţă al timpului nostru, îi va fi dedicată o seară de discuţii şi proiecţii în Librăria Humanitas de la Cişmigiu în cadrul Bucharest Science Festival care se va desfăşura între 22 şi 28 septembrie 2014.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

One thought on "Peste 100 000 de exemplare din cărţile lui Stephen Hawking vândute în România"

  1. sanda spune:

    tocmai am vazut filmul . am comndat si cartea ,sunt putin in urma … dar totul e grozav !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook