Blog.Citatepedia.ro
cărţi, teatru, cinema, muzicăRoata culturii româneşti
Sub titlul „Roata culturii românești”, care sugerează dinamica spiritul ludic și sărbătoresc ce stau la baza culturii și artelor în comuniune, Institutul Cultural Român din New York organizează o serie complexă de evenimente dedicate sărbătoririi Zilei Culturii Naționale a României. Evenimentele au loc între 15 și 17 ianuarie 2015, în Sala Auditorium a ICR NY, la Cenaclul „Mihail Eminescu” al scriitorilor de origine română stabiliți în America, precum și în câteva biblioteci din New York care dețin carte în limba română.
Continuare »
Constelaţii diamantine nr. 4/2010
Chiar înaintea sărbătorilor de iarnă, revista „Constelaţii diamantine” aduce cititorilor o nouă porţie de cultură. Şi fiindcă este o publicaţie pe care realizatorii o oferă gratuit, poate fi considerată şi un dar de Crăciun. Ca de obicei, numărul este disponibil integral în Biblioteca Citatepedia.
Această apariţie conţine mai multe articole ample, pe teme variate. Lectura aduce uneori informaţii surprinzătoare, care stârnesc interesul.
Continuare »
Cincinat Pavelescu şi scriitorii contemporani lui
Am socotit potrivit ca în fruntea listei epigramiştilor beneficiari ai atenţiei lui Cincinat Pavelescu să fie cei cărora li s-au dedicat mai multe epigrame. Printre aceştia se numără, după câte am constatat, nepotul său, Mircea Pavelescu, născut în 14 octombrie 1908, când Cincinat Pavelescu avea 36 de ani, iar Ion Pavelescu – deasemeni unchi – avea 19 ani.
Anii au trecut, Mircea a crescut şi, precum cei doi unchi ai săi, a devenit poet scriind – după cum arăta G. Călinescu – «o poezie fantezistă firească şi graţioasă (Pasărea Paradisului), adevărat jurnal de bord liric, străbătut de o ştrengărească melancolie».
Ca şi cei doi unchi ai săi, Mircea se apropie de epigramă şi e de presupus că îşi încearcă pana şi talentul în catrene adresate cel puţin unuia dintre dânşii. Rezultă o luptă epigramatică în care el trebuie să facă faţă singur săgeţilor trase de cei doi versaţi şi deosebit de talentaţi înaintaşi ai săi.
Continuare »