La Humanitas Multimedia a aparut în format audio, în lectura lui Marian Râlea, „Viaţa Domnului nostru„, scrisă de Charles Dickens special pentru copiii săi.
Marian Râlea spune: „Copiii cred în povestea miraculoasă şi plină de mister a Mântuitorului. Dacă şi atunci când vor deveni mari vor avea credinţa că povestea lui Isus a fost adevărată, poate că vom trăi într-o lume mai bună şi mai fericită. Şi centrul lumii va fi pe muntele Tabor.”
Începând din 6 noiembrie 2009, vă recomandăm cu mare căldură noua producţie Disney după celebra „Poveste de Crăciun” („A Christmas Carol”) a lui Charles Dickens. Dacă vă este dor de sărbătorile de iarnă şi vreţi să vi le apropiaţi, cu greu se poate găsi o cale mai bună. Cunoscând fascinaţia pe care a exercitat-o de-a lungul timpului minunata creaţie a scriitorului englez, echipa care şi-a adus contribuţia la realizarea filmului respectă aproape neabătut litera cărţii, însă pune la bătaie toate noutăţile tehnologiei 3D. Privitorul devine un participant activ, absorbit pur şi simplu în universul magnific al unui desen animat captivant, în care actorii reali, făcuţi din carne şi oase, sunt metamorfozaţi în personaje uluitoare ce aparţin unei lumi care ne transcende timpul şi simţurile. Regia şi distribuţia sunt absolut extraordinare, iar spectacolul este unul complet, magic şi emoţionant, în voia căruia te poţi lăsa fără teamă, ca într-o vrajă desăvârşită. Şi spun asta ca un mare iubitor de filme dedicate copiilor care trăiesc în sufletele oamenii mari. Odată intrată în sala de spectacol, am străbătut Londra în lung şi-n lat, am făcut una dintre cele mai frumoase dintre călătoriile mele în timp, m-am trezit întinzând mâna după primii fulgi de nea văzuţi anul acesta, m-am lipit speriată de spătarul scaunului la vederea vreunei fantome şi am râs dând din picioare la sfârşitul păţaniilor sărmanului Scrooge. Filmul nu este recomandat celor care nu au încă 12 ani (şi susţin recomandarea), însă tuturor celorlalţi, le doresc, din inimă, vizionare plăcută. Şi „Crăciun fericit!”
Romanul preferat al lui Charles Dickens şi unul dintre cele mai celebre, „David Copperfield”, a fost ecranizat în 1999 de BBC, sub forma unui film de televiziune în două părţi. Recent, excelenta adaptare cinematografică a apărut şi în România pe DVD. Din distribuţie fac parte nume de calibru, dar şi Daniel Radcliffe – la primul său rol într-un film, pe când avea doar 10 ani, interpretându-l pe David Copperfield copil.
Disney ne invită să redescoperim povestea lui Oliver Twist dintr-o nouă perspectivă, în care aventura se îmbină cu prietenia şi distracţia contagioasă cu muzica tonică. Disponibilă pe DVD în premieră naţională într-o ediţie aniversară, de 20 de ani, animaţia clasică „Oliver şi prietenii” („Oliver and Company”) reinterpretează romanul lui Charles Dickens într-o poveste plină de farmec şi voie bună, cu o „distribuţie” canină grozavă.
Chiar depăşind graniţele literaturii engleze, Charles Dickens (7 februarie 1812 – 9 iunie 1870) rămâne, fără îndoială, campionul literaturii ca tablou al copilăriei. Fără să-i minimalizăm prin asta valoarea, recunoaştem cu preponderenţă între lucrările sale pe cele care aduc în prim-plan universul infantil, care se construieşte oarecum metodic pe baza unei legi ce nu poate fi ignorată: vitregia sorţii poate fi învinsă dacă-ţi păstrezi calea dreaptă şi cugetul curat. Teza pare simplistă, dar asociată cu un real talent narativ, Dickens a obţinut o formulă de succes care, deşi nu l-a inclus în rândul monştrilor sacri, l-a făcut cunoscut şi citit cu plăcere la nivel universal.
Volumul asupra căruia ne-am oprit se deschide cu o discuţie care – mi se pare mie – stârneşte şi azi vii pasiuni. Este vorba despre felul în care exactitatea faptului are câştig de cauză asupra pasiunii imaginaţiei. Tocmai pentru că mă situez în mod fundamental şi categoric pe poziţie adversă, am ales fragmentele care argumentează acestă teorie, pentru ca fiecare dintre cititori să aleagă pentru sine, conform propriilor credinţe.