30 martie 2021

Prosanta Chakrabarty: Ce pot testele ADN să ne spună despre strămoșii noștri?

Două surori fac același test ADN. Rezultatul arată că o soră este 10% franțuzoaică și cealaltă 0%. Ambele surori au aceiași părinți și aceiași strămoși. Așadar, cum poate una dintre ele să fie mai franțuzoaică decât cealaltă? Astfel de teste se bazează pe ADN pentru a ne oferi răspunsuri despre strămoși, dar ADN-ul nu ne poate spune chiar orice. Prosanta Chakrabarty explorează precizia unui astfel de test ADN.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 24 octombrie 2018

Prosanta Chakrabarty: Patru miliarde de ani de evoluție în șase minute

Au evoluat oamenii din maimuțe sau din pești? În aceasta înălțătoare discuție, ihtologul și prietenul celor de la TED, Prosanta Chakrabarty distruge câteva dintre miturile adânc înrădăcinate despre evoluție, încurajându-ne să ne amintim că suntem o mica parte dintr-un proces complex, unul de 4 miliarde – și nu sfârșitul unei linii. „Nu suntem scopul evoluției”, spune Chakrabarty. „Gândiți-vă la noi ca fiind frunze tinere al acestui copac al vieții vechi si gigant – conectați cu ajutorul unor ramuri nu doar unii cu alții, dar și cu rudele noastre dispărute precum și cu strămoșii noștri evolutivi.”

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 27 februarie 2018

Prosanta Chakrabarty: Indicii ale timpurilor preistorice, descoperite la peştele orb de peşteră

TED Fellow Prosanta Chakrabarty explorează părţi ascunse ale lumii în căutarea unei noi specii de peşti care trăiesc în peşteri. Aceste creaturi subterane au dezvoltat adaptări fascinante şi furnizează informaţii biologice importante despre orbire, dar şi indicii geologice despre modul în care s-au separat continentele cu milioane de ani în urmă. Exploraţi timpurile preistorice în acest scurt talk.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

iulie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii