18 decembrie 2020

Elizabeth Cox: Comorile ascunse din Timbuktu

La marginea deșertului Sahara, cetățenii s-au furișat din orașul Timbuktu și s-au îndreptat spre pustietate. Ei au îngropat lăzi în nisipul deșertului, le-au ascuns în peșteri și le-au sigilat în odăi secrete. În interiorul acestor lăzi se afla o comoară mai prețioasă decât aurul: cărțile vechi ale orașului. De ce ascundeau aceste manuscrise neprețuite? Elizabeth Cox aprofundează tradiția literară a orașului Timbuktu.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 16 iunie 2020

Elizabeth Cox: Ce este un coronavirus?

imp de aproape un deceniu, oamenii de știință au urmărit sursa unui nou virus mortal prin munții cei mai înalți din China și prin cele mai ascunse caverne. Într-un final, au găsit-o la liliecii din peștera Shitou. Virusul în cauză era un coronavirus care a provocat epidemia sindromului respirator acut sever, sau SARS, în 2003. Așadar, ce este un coronavirus și cum se transmite? Elizabeth Cox ne explică.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 13 august 2019

Elizabeth Cox: Ce cauzează halucinațiile?

O afecţiune numită sindromul Charles Bonnet poate provoca pacienţilor orbi halucinaţii vizuale în culori vii. Studii RMN arată că aceste halucinaţii activează aceleași regiuni cerebrale ca şi văzul – regiune complet diferită de imaginaţie. Alte halucinaţii implică aceleași zone ale creierului ca experiențele senzoriale. Ce se întâmplă? Elizabeth Cox detaliază stiinţa halucinaţiilor. Lecţie de Elizabeth Cox, regizat de Nerdo.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 8 august 2019

Elizabeth Cox: Ce e sindromul impostorului și cum poate fi combătut?

Chiar după ce a scris 11 cărți și a câștigat câteva premii, Maya Angelou nu a putut să scape de îndoiala că nu își merită reușitele. Acest sentiment de impostură e extrem de comun. De ce nu putem scăpa mulți dintre noi de sentimentul că ideile și aptitudinile noastre nu sunt demne de atenția celorlalți? Elizabeth Cox descrie psihologia din spatele sindromului impostorului și ce poți să faci ca să îl combați. Lecție de Elizabeth Cox, regizată de Sharon Colman.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 6 august 2019

Elizabeth Cox: O zi din viața unui doctor din Egiptul Antic

E o altă dimineață toridă în Memphis, Egipt. Soarele luminează Nilul și Peseshet verifică proviziile. Miere, usturoi, chimion, frunze de salcâm, ulei de cedru – e bine aprovizionată cu esențialul de care are nevoie pentru a-și trata pacienții. Elizabeth Cox rezumă o zi din viața unui doctor din Egiptul Antic. Lecție de Elizabeth Cox, animație de Echo Bridge.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 1 august 2019

Elizabeth Cox: Legătura surprinzătoare dintre stres și memorie

Petreci săptămâni întregi învățând pentru un test important. În ziua respectivă aștepți cu emotie foaia din partea profesorului. Parcurgi testul și vezi că ți se cere să definești „ataraxie”. Cuvântul îți sună cunoscut, dar ai un lapsus. Ce s-a întâmplat? Elizabeth Cox detaliază relația complexă dintre stres și memorie. Lecție de Elizabeth Cox, animație de Artrake Studio.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

iulie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii