Norocul joacă un rol mult mai important în viața noastră decât vrem să recunoaștem, spune psihologul Barry Schwartz. Bineînțeles, munca din greu și respectarea regulilor te pot duce departe, dar restul poate fi redus la noroc. Schwartz analizează legătura trecută cu vederea dintre noroc, merit și succes, oferind o soluție interesantă pentru a egaliza oportunitățile – începând cu admiterea la facultate.
Ce face munca să fie îndestulătoare? În afară de salariu, există niște valori intangibile pe care, sugerează Barry Schwartz, felul nostru actual de a gândi despre muncă le ignoră pur și simplu. E timpul să nu ne mai gândim la muncitori ca dinții unei roți dintr-un mecanism.
Într-un discurs intim, Barry Schwartz plonjează în întrebarea „Cum să facem lucrul corect?” Cu ajutor de la colaboratorul lui, Kenneth Sharpe, el povesteşte întâmplări care ilustrează diferenţa între respectarea regulilor şi adevărata alegere înţeleaptă.
Psihologul Barry Schwartz are în vizor principiul de bază al societăților occidentale: libertatea de a alege. După părerea lui Schwartz, posibilitatea de a alege nu ne-a făcut mai liberi, ci mai încremeniți de spaimă, nu mai fericiți, ci mai nesatisfăcuți.
Barry Schwartz ne îndeamnă cu pasiune către „înţelepciunea practică”, un antidot la o societate care se împiedică în propria birocraţie. El demonstrează cum regulile adeseori ne încătuşează, stimulentele se întorc împotriva noastră şi cum înţelepciunea practică de fiecare zi ne va ajuta să reconstruim lumea.