Sir Tim Berners-Lee a inventat World Wide Web-ul acum 25 de ani. Deci merită să-l ascultăm atunci când ne avertizează că ne aşteaptă o luptă. Eroziunea neutralităţii Internetului, bule de filtrare și centralizarea controlului corporativ amenință spațiile deschise din reţea. Utilizatorii trebuie să lupte pentru dreptul lor de a accesa și folosi liber reţeaua. Întrebarea de bază este: ce fel de Internet ne dorim?
Imaginează-ţi că eşti la sfârşitul anilor ’90 şi tocmai ţi-a fost prezentat un tânăr agreabil care se numeşte Tim Berners-Lee, care începe să-ţi povestească detalii despre idea unui sistem numit World Wide Web. Ian Ritchie a trecut prin aşa ceva… şi nu i-a dat importanţă. O scurtă poveste despre informaţii, conexiuni şi cum să învăţăm din greşeli.
La TED2009, Tim Berners-Lee solicita „date brute acum” – guvernelor, cercetătorilor şi instituţiilor să-şi facă informaţia accesibilă public pe web. La TED University în 2010, el prezintă câteva rezultate interesante în urma prelucrării acestor informaţii.
În urmă cu 20 de ani, Tim Berners-Lee a inventat World Wide Web-ul. Pentru proiectul său viitor, el construieşte o reţea pentru date disponibile, interconectate, care poate face pentru valorile numerice acelaşi lucru pe care World Wide Web-ul l-a făcut pentru cuvinte, poze şi clipuri video: să elibereze datele noastre şi să reformuleze modul în care le folosim împreună.