15 ianuarie 2021
Ca în fiecare an, pe 15 ianuarie, timbrul românesc marchează Ziua Culturii Naționale. Pentru a evidenția o tematică abordată în premieră, Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale „150 de ani de la prima serbare a românilor de pretutindeni”, eveniment care a avut loc la Mănăstirea Putna, în anul 1871. Emisiunea de mărci poștale este disponibilă începând de vineri, 15 ianuarie 2021.

Continuare »

Încarc...
Publicat de Veronica Şerbănoiu in Ştiri
1 ianuarie 2020
Cu Slavici a dispărut cel din urmă sol, întârziat printre noi, al unei generații strălucite de scriitori, al literaturii de dincolo de Sămănătorul, cea din urmă legătură vie, peste decenii, cu vechea tradiție literară. Bătrânul părea lăsat anume în urmă de către ceilalți, sentinelă de ariergardă, să privească în juru-i, senin și treaz până la sfârșit, ca să poată duce din lumea aceasta a noastră vestea supremă marilor lui prieteni, trecuți de mult în împărăția liniștii.
Puțini cititori de literatură românească din generația lui l-au prețuit de la-nceput și l-au urmărit cu dragoste. Dar cititorii mai tineri, de azi, ori nu-l cunosc deloc, ori îl cunosc prea puțin, din ultimele lui scrieri, de aceea nu-l prețuiesc cum se cuvine. Căci opera literară a lui Slavici a fost cam inegală: ca să trăiască zi cu zi, scriitorul a fost nevoit să producă necontenit și, desigur, nu s-a oprit la vreme.
Continuare »

Încarc...
Publicat de Veronica Şerbănoiu in Articole
3 iulie 2017
Marţi, 4 iulie 2017, de la ora 19:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din București (Str. Eforie nr. 2) găzduiește Gala „Arhiva Naţională de Filme, 60 de ani”. Gala este prezentată de către actriţa Aida Economu şi este urmată de proiecţia, într-o nouă copie digitală, a unei capodopere a cinematografului românesc, „La moara cu noroc” de Victor Iliu (după nuvela „Moara cu noroc” de Ioan Slavici), lansată în anul în care a luat naştere Arhiva Naţională de Filme a României. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Afiş realizat de Ruxandra Nae
Continuare »

Încarc...
Publicat de Veronica Şerbănoiu in Cinema, Ştiri
15 aprilie 2016
Între 20 și 26 aprilie 2016 are loc Festivalul Filmul Central-Est European „goEast” de la Wiesbaden, care prezintă o serie de aproximativ 140 de filme în cele 7 secţiuni ale sale. Festivalul a fost înfiinţat în anul 2001 de către Institutul de Film din Frankfurt/Main şi s-a dezvoltat ca o platformă de dialog între Est şi Vest. Temele importante care stau în centrul manifestării sunt mai ales schimbările razante din Europa Centrală şi de Est, dar şi identitatea europeană.
Competiția oficială a festivalului din acest an include lungmetrajul românesc „Orizont”, în regia lui Marian Crişan. Filmul, proiectat în premieră mondială în noiembrie 2015 în cadrul Tallin Black Nights Film Festival, este reprezentat la Wiesbaden de producătorul Mihail Dorobanţu.
Continuare »

Încarc...
Publicat de Veronica Şerbănoiu in Cinema, Ştiri
15 ianuarie 2016
Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, împreună cu Primăria Municipiului Bucureşti, prezintă sâmbătă, 16 ianuarie 2016, de la ora 12:00, în Sala Scoarţelor, spectacolul „Al nostru, Eminescu…” Intrarea este liberă.

Continuare »

Încarc...
Publicat de Lucian Velea in Poezii, Ştiri
25 iunie 2008
A fost odată ce-au fost; a fost un om şi-o femeie, bărbat şi muiere, oameni de treabă, el bun şi ea cuminte, încât li se dusese vestea că trăiesc bine şi toţi se bucurau când treceau pe la casa lor. Niciodată el nu zicea ba când ea zicea da, dar nici ea nu ieşea din voile lui, şi de aceea era linişte la casa lor şi toate le ieşeau bine şi cu spor.
Aveau însă şi oamenii aceştia o mare şi nesecată mâhnire-n su- fletele lor: nu le făcuse Dumnezeu parte de copii, şi fără de copii viaţa, mai ales cea bună, n-are nici un rost. Să fi avut fie măcar numai unul, ca să aibă de cine să poarte grijă şi cu ce-şi bate capul, căci aşa numai ei amândoi îşi nădeau zilele în sec şi nu se alegeau cu nimic din ele.
Continuare »

Încarc...
Publicat de Lucian Velea in Poveşti