22 octombrie 2018

Steven Pinker: Devine lumea mai bună sau mai rea? O privire asupra statisticilor

A fost 2017 chiar „cel mai rău an posibil”, așa cum ne fac unii să credem? În analiza lui asupra datelor recente cu privire la omucidere, război, sărăcie, poluare și multe altele, psihologul Steven Pinker descoperă că o ducem mai bine decât acum 30 de ani în oricare aspect. Dar progresul nu este inevitabil și nu înseamnă că totul devine mai bun pentru toată lumea, tot timpul, spune Pinker. În schimb, progresul este o rezolvare a problemelor, iar noi ar trebui să privim lucruri precum schimbarea climatică și războiul nuclear ca pe niște probleme ce trebuie rezolvate, nu precum o apocalipsă în așteptare. „Nu vom avea niciodată o lume perfectă și ar fi periculos să căutăm una”, spune acesta. „Dar nu există nicio limită pentru îmbunătățirile pe care le putem obține dacă vom continua să aplicăm cunoștințele pentru a spori prosperitatea umană.”

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 10 septembrie 2018

Steven Pinker: Surprinzătorul declin al violenței

Steven Pinker trasează declinul violenței din vremurile biblice până în prezent și susține că, deși ar putea părea ilogic sau chiar obscen având în vedere evenimentele din Irak și Darfur, trăim în cele mai pașnice vremuri din existența speciei noastre.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 5 octombrie 2017

Steven Pinker: Limbă şi gândire

În cadrul unei prezentari preliminare în exclusivitate a ultimei sale cărţi „Din ce e făcută gândirea?”, Steven Pinker aruncă o privire limbii şi modului în care ea exprimă ceea ce se petrece în mintea noastră şi cum cuvintele pe care le alegem transmit mult mai mult decât ne dăm seama.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 8 mai 2014

Steven Pinker & Rebecca Newberger Goldstein: Efectul îndelungat al raţiunii

În premieră pe TED: un dialog socratic animat! Într-o epocă în care iraţionalitatea pare să conducă atât politica cât şi cultura, şi-a pierdut oare gândirea raţională puterea? Urmăriţi cum psihologul Steven Pinker este treptat şi strălucit convins de filosoful Rebecca Newberger Goldstein că raţiunea este de fapt cheia progresului moral uman, chiar dacă este nevoie de generaţii întregi ca acesta să fie dezvăluit. Dialogul a fost înregistrat live pe TED, detaliile fiind animate într-un mod incredibil şi uneori ilar de către Cognitive.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 17 august 2010

Steven Pinker: Mitul violenţei

Steven Pinker trasează declinul violenţei din vremurile biblice până în prezent şi susţine că, deşi ar putea părea ilogic sau obscen având în vedere evenimetele din Irak şi Darfur, trăim în cele mai paşnice vremuri din existenţa speciei noastre.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 10 mai 2010

Steven Pinker: Însemnări pe tabula rasa

Cartea lui Steven Pinker, „Tabula Rasa”, susține că toți oamenii au venit pe lume cu anumite trăsături înnăscute. Aici, Pinker iși prezintă teza, și explică de ce unii oameni au găsit-o incredibil de supăratoare.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

iulie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii