8 iulie 2009

Vaya con Dios revine în România

Trupa Vaya Con Dios revine în România pe 13 octombrie 2009, la Sala Palatului din Bucureşti, într-un spectacol organizat de Events.


Povestea trupei Vaya con Dios a început în Belgia acum mai bine de douăzeci de ani. Anii ’80 reprezentau epoca la care vocea solistei Dani Klein putea fi auzita în diverse spoturi radio sau în cluburi obscure, ca solistă a trupei indie Arbeid Adelt. O epocă la care succesul se lăsa aşteptat. Până când Dani Klein, alături de chitaristul Willy Lambregt şi contrabansistul Dirk Schoufs hotărăsc să pună bazele unei noi trupe. Împărtăşeau aceleaşi gusturi muzicale: jazzul, opera şi muzica gypsy… genuri nu foarte apreciate în acea vreme la Bruxelles. Noua trupă se numea Vaya Con Dios („Du-te cu Dumnezeu”), un nume provenit din limba spaniolă, preluat dintr-un documentar TV despre cartierul cubanez din Miami. Cei trei nu aveau planuri măreţe de viitor – îşi propunea pur şi simplu să vadă cum sună atunci când amesteci rockul cu ritmurile latine, blues-ul, flamenco-ul şi şansonetele…

Cu albumul „Night Owls” din 1990, Vaya con Dios ajunge să vândă milioane de albume. Influenţele spaniole s-au resimţit din plin în primele două albume ale trupei, ce conţineau piese devenite hit-uri în întreaga lume: „Puerto Rico”, „Don’t Cry For Louie”, „Nah neh nah”. Muzica lor era o adevărată gură de aer proaspăt în comparaţie cu mainstream-ul anilor ’80: avea culoare, soul, pasiune şi fler. Vocea lui Dani părea desprinsă din alte filme: cântăreaţă de blues sau divă din Detroit, nicidecum o femeie cu capul pe umeri din Bruxelles.

Sub presiunea celebrităţii, însă, trupa începe să se destrame. Willy Lambregt părăseşte trupa; Dirk Schoufs, partenerul lui Dani de scenă şi de viaţă, pleacă de asemenea din Vaya con Dios şi moare la scurt timp. Devastată, Dani îşi strânge forţele şi lansează solo tulburătorul „Time Flies”, urmat de un alt album la fel de melancolic, „Roots & Wings”. După care se aşterne o tăcere îndelungată, perioadă pe care o petrece cu prietenii şi familia, călătoreşte foarte mult, îşi cumpără o casă în Andaluzia, studiază psihanaliza, psihologia şi literatura şi chiar se înscrie la universitate.

Reîntoarcerea la muzică se produce în 1999, cu albumul „Purple Prose”, iar apoi, şi mai hotărât, în 2004 cu „The Promise”, care include hiturile „Je l’aime, Je l’aime” şi „Don’t Deny”. În 2006 este lansat cel mai semnificativ album al trupei, „The Ultimate Collection”. El recompune istoria celei mai cunoscute trupe belgiene, care şi-a menţinut popularitatea pe parcursul anilor în rândul a milioane de fani europeni.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook