24 februarie 2009

Vagabondul milionar

Marele câştigător al celei de-a 81-a ediţie a Premiilor Oscar este fara niciun dubiu filmul „Vagabondul milionar” („Slumdog Millionaire”), care a câştigat 8 Oscaruri (din 10 nominalizări): Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cel mai bun scenariu adaptat, Cea mai bună imagine, Cel mai bun montaj, Cel mai bun mixaj de sunet, Cea mai bună coloană sonoră şi Cea mai bună temă muzicală.


„Vagabondul milionar” a învins un alt mare favorit, filmul „Strania poveste a lui Benjamin Button” („The Curious Case of Benjamin Button”), care deşi a fost nominalizat la 13 premii Oscar, a câştigat doar 3.

„Vagabondul milionar” a mai obţinut anterior zeci de premii, inclusiv unele de primă însemnătate (Globul de Aur, BAFTA etc). Deşi este o coproducţie Marea Britanie-S.U.A.-India, unde partea cu India este de multe ori uitată pe drum, o privire atentă pe fişa tehnică a filmului reliefează clar că este un film indian, strunit de o echipă de producţie occidentală. Este poate cel mai mare succes al cinematografiei indiene, care demonstrează că fabrica de kitschuri de la Bollywood este o şcoală pentru profesionişti adevăraţi, în plină evoluţie.

Filmul spune povestea lui Jamal Malik, un orfan în vârstă de 18 ani, venit direct din mahalaua Mumbaiului şi care este pe cale să facă faţă celei mai importante zi din viaţa lui. Susţinut de o naţiune întreagă, Jamal trebuie să mai răspundă la o singură întrebare pentru a câştiga fabuloasa sumă de 20 de milioane de rupi, la versiunea indiană a emisiunii-concurs de cultură generală „Vrei să fii milionar?”. Numai că în momentul în care filmările la emisiune sunt întrerupte până a doua zi, poliţia îl arestează pe Jamal, suspectându-l că trişează; cum poate şti atât de multe lucruri un simplu băiat de pe stradă? Disperat să-şi demonstreze nevinovăţia, Jamal le istoriseşte povestea vieţii lui din mahala, unde a crescut alături de fratele său, toate aventurile prin care au trecut, până şi întâlnirile nefericite avute cu mafioţii locali. Un capitol cu totul special nu putea lipsi din povestire. Este vorba despre Latika, fata pe care o iubeşte de când se ştie şi încearcă neîncetat să o găsească. Fiecare capitol al poveştii din ce în ce mai complexe ascunde răspunsul la una dintre întrebările jocului. O singură întrebare însă pare a nu-şi găsi răspunsul: ce caută la acest show un copil pe care nu îl interesează banii? Atât inspectorul, cât şi 60 de milioane de spectatori sunt pe cale să afle răspunsul direct de la Jamal.

„Vagabondul milionar” va fi putea fi vizionat şi în cinematografele din România, cu începere din 13 martie 2009.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

3 thoughts on "Vagabondul milionar"

  1. Peter Gluck spune:

    Care este ultima intrebare la care trebuie sa raspunda eroul nostru?
    Am jucat mult jocul de a ‘vrei sa fii milionar’ folosind cautarea cu Google si timp limitat la 2 minute pentru o intrebare. E instructiv, desi intrebarile vin dintr-o eruditie de multe ori cam subculturala si nu din cultura. Am gasit numai primle 9 intrebari din film.

  2. Cetateanu' Turmentat spune:

    Peter Gluck,

    Ultima intrebare:

    Cum se numea al treilea muschetar?
    A: Aramis, B: Cardinal Richelieu,
    C: D’Artagnan sau D: Planchet?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook