1 mai 2013

Poziţia copilului – în Germania

Institutul Cultural Român din Berlin prezintă filmul câştigător al Berlinalei din acest an, „Poziţia copilului”, în prezenţa regizorului Călin Peter Netzer, la sediul institutului, în data de 7 mai 2013, de la ora 19:00. Evenimentul va fi deschis de E.S., Lazăr Comânescu, ambasador al României la Berlin, şi va fi urmat de o recepţie.

Proiectul este realizat în colaborare cu firma de distribuţie X Verleih şi Ambasada României la Berlin şi doreşte să fie o avanpremieră a filmului, care va fi distribuit în cinematografele germane începând cu data de 23 mai 2013.

Filmul câştigător al celei de-a 63-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin este şi primul film românesc care a luat Ursul de Aur al acestui mare festival. România a mai primit Ursul de Argint, în anul 2010, pentru filmul „Eu când vreau să fluier, fluier” de Florin Şerban şi Ursul de Aur pentru scurtmetrajele „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea” (2004, regie Cristi Puiu) şi „O zi bună de plajă” (2008, regie Bogdan Mustaţă).

Filmul regizorului Călin Peter Netzer descrie într-o dramă intimă şi tragicomică relaţia inegală dintre mamă şi fiu, dar şi imaginea unei societăţi extrem de scindate din România de azi. Această profundă analiză psihologică a fost considerată de criticii de film şi de juriul festivalului (condus de renumitul regizor chinez Wong Kar-Wai) un adevărat moment de glorie pentru cinematograful est-european.

Regizorul Călin Peter Netzer s-a născut în anul 1975 la Petroșani și a emigrat în Germania cu părinţii, iar după decembrie 1989 s-a întors în România și a studiat regia de film la Facultatea de Teatru și Cinematografie din București (1994-1999). Lungmetrajele „Maria” (2003) şi „Medalia de onoare” (2010) au primit numeroase premii la festivaluri internaţionale, precum Torino, Miami, Locarno, Cottbus.

Protagonista Luminiţa Gheorghiu este şi imaginea celei de-a 12-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania TIFF. Luminiţa Gheorghiu avut roluri memorabile în „Moromeții” (1988), de Stere Gulea, și „Code Inconnu” (2000), în regia lui Michael Haneke. De-a lungul timpului, a colaborat cu Lucian Pintilie, Alexandru Tatos, Radu Mihăileanu, lucrând în paralel pe scena Teatrului Bulandra din București. A jucat și în „A fost sau n-a fost?”, de Corneliu Porumboiu, „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, de Cristian Mungiu.

Scenariul filmului „Poziţia copilului” a fost scris de Călin Peter Netzer şi Răzvan Rădulescu.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook